Bekijk het origineel

Voor demonstreren naar Den Haag!

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Voor demonstreren naar Den Haag!

2 minuten leestijd

DEN HAAG Den Haag is in ons land de stad waar verreweg de meeste demonstraties plaats vinden. Een keur van actievoerders heeft zich de afgelopen twaalf jaar — de eerste geregistreerde demonstratie was in 1964 — naar de residentie begeven om hun ontevredenheid over het een of ander kenbaar te maken, aldus de Haagse politie. Ongeveer de helft van de demonstraties had het Binnenhof als einddoel: op sommige dagen was het „regeringsplein" wel door drie of vier demonstrerende actie-groepen bezet. De andere demonstranten hadden voor het merendeel de ministeries of de ambassades tot doelwit.

Het topjaar in de Haagse demonstratiegeschiedenis was 1975. Toen was er 100 keer een demonstratie in de residentie. Het ziet er niet naar uit dat dit jaar een record op gaat leveren: tot nu toe hebben 38 actiegroepen in Den Haag hun grieven laten horen. De grootste demonstratie ooit in de Hofstad gehouden was die op 18 april 1973. Toen trokken zeker 50.000 Veronica-fans naar het Malieveld in Den Haag om te pleiten voor het behoud van hun zendschip.

Opvallend is, aldus een politievoorlichter, dat de demonstraties steeds rustiger verlopen. Wilden er in het verleden nog wel eens arrestaties vallen, met name in de „rumoerige jaren 1966, 1967, 1968", de laatste vijf jaar komt dat nauwelijks meer voor. Enerzijds ligt dit aan de demonstranten zelf die zich rustiger opstellen, anderzijds heeft de Haagse politie zoveel ervaring en wellicht ook wel tact gekregen dat moeilijkheden bijna altijd voorkomen kunnen worden, aldus de voorlichter.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Voor demonstreren naar Den Haag!

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken