Bekijk het origineel

Soares benoemd tot minister-president

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Soares benoemd tot minister-president

Minderheidskabinet in Portugal

2 minuten leestijd

LISSABON — De president van Portugal, Eanes, heeft de leider van de socialistische partij, Soares, benoemd tot eerste minister.

Soares zal overleg plegen met vakbondsfunctionarissen en de leiders van de overige politieke partijen vóór hij zijn kabinet bekend maakt.

Soares heeft er geen geheim van gemaakt, dat hij een minderheidsregering zal formeren, bestaande uit socialisten en "onafhankelijken die het politieke programma van de socialisten accepteren".

In het nieuwe kabinet zullen geen communisten zitting hebben. Dit is voor het eerst sinds 26 maanden geleden de rechtse dictatuur van Caetano werd vervangen.

Naar verwachting zullen de militairen veel minder vertegenwoordigd zijn, nadat zij het land na de machtsovername in 1974 vrijwel alleen hebben bestuurd. Politieke bronnen menen dat er slechts een of twee militairen in Soares' kabinet worden benoemd, namelijk op defensie en binnenlandse zaken.

In hun commentaren hebben de partijleiders verklaard, dat zij tegenstanders zijn van het plan van Soares om het kabinet uit louter socialisten samen te stellen.

De socialisten behaalden bij de verkiezingen voor de volksvertegenwoordiging slechts 35 procent van de stemmen; de rechtse volksdemocraten (PPD) kregen 24 procent, deconservatieve sociaal-democraten van het centrum (CDS) 15,9 procent en de communisten 14,6 procent van de stemmen.

Aangezien Soares toch zijn politieke regeringsprogramma zal moeten laten goedkeuren door het pariement, heeft hij meegedeeld, dat zijn politiek ontwerp „aan verandering onderhevig zal zijn ten gevolge van mijn besprekingen met vakbonden en de overige partijen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Soares benoemd tot minister-president

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken