Bekijk het origineel

Rotterdam gaat mieren te lijf

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rotterdam gaat mieren te lijf

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Rotterdam is voornemens binnenkort de faraomieren, die voor enkele honderden gezinnen een plaag vormen, uit te roeien. De commissie bedrijven heeft woensdagmiddag ingestemd met een voorstel, elke getroffen woning te ontdoen van het gedierte, dat een gevaar voor de volksgezondheid kan opleveren. In normale omstandigheden zijn ze ongevaarlijk, maar de vleesetende mieren kunnen infecties veroorzaken bij verwondingen of op een zachte huid, zoals bij babies.

De kosten van de bestrijding zijn erg hoog. De gemeente wil de bewoners een symbolisch bedrag van ƒ 10 laten betalen voor het verdelgen van de mierenkolonie in zijn woning. Overwogen wordt een beroep te doen op de minister van Volksgezondheid vanwege het algemene belang in de kosten tegemoet te komen.

Behalve Rotterdam heeft ook Amsterdam last van de mierenplaag. Hier zijn thans 7.000 woningen besmet. Deze uitbreiding is een gevolg van de vele discussies over de verdeling van de kosten. Rotterdam, dat thans vierhonderd besmette woningen in de wijk Hillesluis telt, wil het niet zover laten komen. De gemeente is bereid de kosten desnoods zelf te dragen.

In 1972 klaagden veertig bewoners in de omgeving van de Beverstraat in Rotterdam over overlast van faraomieren. Doordat niet de juiste middelen ter beschikking waren, kon de plaag niöt goed worden bestreden. Sinds 1973 is er een nieuw middel chloordecone, dat alleen door Rotterdam, Amsterdam en twee bedrijven in Nederland mag worden toegepast. Het middel is zeer effectief, maar vergt veel werk, waardoor de arbeidskosten hoog oplopen. Men schat de bestrijdingskosten per woning op ƒ 120 tot ƒ 150. Op het ogenblijt hebben 95 gemeenten in Nederland last van de faraomieren.

De verdelgingsactie in Rotterdam kan pas in september beginnen. Door de warmte vertoeven de beestjes ook buiten de woning. Hierdoor is een definitieve uitroeiing welhaast onmogelijk. Men moet dus wachten tot het wat kouder wordt en de mieren zich allemaal in de woningen gaan nestelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Rotterdam gaat mieren te lijf

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken