Bekijk het origineel

Verblijfsvergunning voor gastarbeiders

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verblijfsvergunning voor gastarbeiders

Veertienduizend gelegaliseerd

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Ruim veertienduizend gastarbeiders, die tot voor kort illegaal in Nederland waren, hebben van het ministerie van Justitie een verblijfsvergunning gekregen. Dit heeft een woordvoerder van het departement meegedeeld.

Het gaat hier om buitenlandse werknemers, die gebruik hebben gemaakt van de zg. regularisatie-regeling. ledere illegale gastarbeider, die zijn verblijf wettig wilde maken, kon zich daarvoor tot 1 november van het vorig jaar aanmelden bij de politie. Hoeveel aanvragen er zijn afgewezen, kon de woordvoerder niet zeggen. Hij hield het op enkele duizenden.

Geen zoekacties

Het aantal gastarbeiders, dat nu nog zonder vergunning in Nederland vertoeft, kan volgens het ministerie van Justitie uiteenlopen van duizend tot tienduizend. Zoals al eerder door de regering werd verklaard, is het niet de bedoeling dat er speciale zoekacties naar illegalen worden gehouden. Wel loopt elke gastarbeider zonder verblijfsvergunning het risico, dat hij tegen de lamp loopt, waarna hij zonder mankeren de aanzegging zal krijgen om het land te verlaten, aldus het ministerie.

Het overgrote deel van de veertienduizend „nieuwe legalen" verblijft volgens het ministerie in de randstad-Holland. Het NVV-district Zuid-Holland-Zuid heeft uitgerekend dat alleen het Westland (tuinderijen) er al een kleine tweeduizend herbergt. De overigen in Zuid-Holland wonen in Rotterdam (1800), het gebied Nieuwe Waterweg-Noord (350), Spijkenisse, Oud-Beijerland en Middelharnis (samen 140), Dordrecht en Ridderkerk (samen 190) en Gorinchem (50). Met de onlangs gelegaliseerden erbij is het totaal aantal gastarbeiders in Nederland nu gekomen op circa 122.000. Meer dan de helft bestaat uit Turken en Marokkanen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Verblijfsvergunning voor gastarbeiders

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken