Bekijk het origineel

Economisch kort

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Economisch kort

3 minuten leestijd

<br />

• De Westduitse produktie van ruwstaal zal dit jaar op ongeveer 45 miljoen ton uitkomen vergeleken met ruim 40 miljoen ton in 1975. Deze raming is afkomstig van de Wirtschaftsvereinigung Eisen- und Stahlindustrie in Dusseldorp. De vereniging acht het gezien de ontwikkeling van de vraag mogelijk dat de produktie in de andere Europese landen die staal maken eveneens met ruim tien procent toeneemt.

• Volgens de laatste raming van het Amerikaanse ministerie van landbouw zal de maisoogst in de Verenigde Staten dit jaar 166,4miljoen ton bedragen vergeleken met de recordproduktie van 146,5 miljoen ton in het afgelopen jaar. De produktie van tarwe wordt nu op  55,5 tegen 58,1 miljoen dollar ton geraamd. Het ministerie denkt dat er genoeg graan zal zijn om te voorzien in de vraag uit Europa, waar een groot deel van de oogst verloren gaat door de droogte.

• Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties is de wereldvleesproduktie verleden jaar met 1,5 procent toegenomen tot 117,73 miljoen ton. De verdeling was rundvlees 45,12 (43,36) miljoen ton, varkensvlees 42,06 (42,66) miljoen ton, pluimveevlees 21,36 (20,84) miljoen ton en schapevlees 7,1 (6,95) miljoen ton.

• In West-Duitsland zijn in de eerste helft van dit jaar 2,02 miljoen motorvoertuigen geproduceerd, waaronder 1,85 miljoen personenauto's en combi's. De produktie was dertig procent groter dan in de overeenkomstige periode van 1975. De export nam met 25 procent toe tot ruim een miljoen stuks.

• Canada en de Sowjet-Unie hebben een nieuwe langlopende overeenkomst voor economische samenwerking gesloten. De twee landen hebben elkaar bij monde van de ministers die het akkoord ondertekenden beloofd alles te zullen doen om de misverstanden uit de weg te ruimen die de onderlinge handel in het verleden hebben belemmerd.

• De 26 buitenlandse oliemaatschappijen in Indonesië hebben ermee gedreigd hun investeringen te verminderen of stop te zetten als de Indonesische regering haar plannen voor een beperking van hun winst uitvoert. Ze maken vooral bezwaar tegen de voorgestelde verkleining van het aandeel in de produktie dat ze nodig hebben om de kosten te dekken. Dat is op het ogenblik veertig procent.

• Het Noorse staalconcern Elkem Spigerverket heeft via zijn Britse dochteronderneming Manchester Steel de staalwalserij Johnson & Nephew in Manchester overgenomen. Het bedrijf was onderdeel van het Britse staalconcern Johnson & Firth Brown. Over de overnemingsvoorwaarden is niets meegedeeld. Er zijn plannen voor een aanzienlijke uitbreiding van de produktiecapaciteit.

• Het Phillips-consortium van oliemaatschappijen heeft in vak 16-17 van de Britse sector van de Noordzee bij een eerste proefboring olie met een densiteit van 38 graden API aangetroffen. Bij produktieproeven werd 6100 vaten per dag verkregen. Er kwam bovendien gas tevoorschijn in een tempo van 12 miljoen kubieke voet per dag. De put bevindt zich op ongeveer 155 mijl ten noordoosten van Aberdeen. Meer boringen moeten de betekenis van de vondst nauwkeurig vaststellen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Economisch kort

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken