Bekijk het origineel

Ruilverkavelingen hadden dieptepunt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ruilverkavelingen hadden dieptepunt

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het jaar 1975 heeft een dieptepunt gebracht in het stemmingsprogramma voor ruilverkavelingen. Er werd gestemd over slechts drie ruilverkavelingsblokken van in totaal 11.000 hectare. Alleen Dubbroek in Limburg en Het Bildt in Friesland, samen 7.500 hectare, haalden het, terwijl De Scheldezoom in Noord-Brabant en Zeeland, 3.490 ha, werd afgestemd.

Dit wordt gememoreerd in het pas verschenen jaarverslag van de Cultuurtechnische Dienst. Het geringe aantal stemmingen was volgens het verslag vooral een gevolg van de wijziging van de ruilverkavelingswet, de daarbij behorende invoering van het pachtersstemrecht en de daarvoor nodige pachtersregistratie en van de inspraak rond het voorontwerp van de wijzigingswet.

De uitvoering van de wettelijke ruilverkavelingen vertoonde een positiever beeld. Ondanks het feit dat zich ook hier moeilijkheden en vertragende factoren voordeden (meer overleg, planwijziging, actiegroepen, vereiste aanlegvergunningen e.d.) kon volgens het jaarverslag een behoorlijk werkvolume worden uitgevoerd. Voor tien wettelijke ruilverkavelingen met een totale oppervlakte van 54.060 hectare kon de akte van toedeling worden gepasseerd, voor zes ruilverkavelingen met een oppervlakte van 28.500 ha kwam de lijst van geldelijke regelingen vast te staan.

Aan het volgordeschema werden zes ruilverkavelingsblokken met een totale oppervlakte van 25.000 ha toegevoegd, zodat het nu 73 blokken met een oppervlakte van 461.000 ha omvat. De zes toegevoegde blokken zijn Terschelling (1.400 ha), Echtener en Grote Veenpolder (Fr., 7.000 ha), Marshoek (Ov., 1.200 ha), Hedel Ammerzoden (Gld.,1.300 ha), Etten-Leur (ON.Br.,7.700 ha) Melderslo, (L. 7.200 ha). In de ruilverkavelingen Terschelling en Hedel Ammerzoden zal een proef worden genomen met de uitvoering van een versnelde ruilverkavelingsprocedure.

Op-het gebied van de ruilverkavelingsovereenkomsten of vrijwillige ruilverkavelingen (waarvoor geen stemmingsprocedure bestaat, zoals bij de wettelijke ruilverkavelingen) werd 1 nieuw object in uitvoering genomen: Wapserveen met 1.760 ha. Het totaal van de nog in uitvoering zijnde vrijwillige ruilverkavelingsobjecten kwam hiermee op ruim 11.000 ha. Gereed kwamen vier objecten met samen ruim 2.000 ha, wat de in de loop der jaren voltooide oppervlakte aan ruilverkavelingsovereenkomsten op bijna 50.000 ha bracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Ruilverkavelingen hadden dieptepunt

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken