Bekijk het origineel

Tien jaar en tbr voor wurgen van meisje

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Tien jaar en tbr voor wurgen van meisje

Eisen officier van justitie:

2 minuten leestijd

ZWOLLE — De officier van justitie bij de rechtbank te Zwolle heeft vrijdagochtend tegen de 29-jarige Gradus H. uit Epe tien jaar gevangenisstraf en onvoorwaardelijke ter beschikking stelling van de regering geëist.

Hij achtte verdachte verantwoordelijk voor de dood van de 21-jarige onderwijzeres Jantje Heida uit Epe. Het meisje had 31 januari staan liften. H. die met een vriend op kroegentocht was geweest en onder drankinvloed verkeerde had haar meegenomen.

De vriend was halverwege de rit uitgestapt omdat hij moeilijkheden vreesde. H. was met grote snelheid verder gereden nadat hij het portier aan de kant van het meisje op slot had gedaan. Op een landweggetje in Oldenbroek had H. geprobeerd het meisje aan te randen. Toen zij zich verzette, sloeg hij haar eerst en kneep haar daarna met beide handen de keel dicht tot zij overleed.

H. reed nog enkele kilometers met het lijk rond en legde het tenslotte bij een sloot in Heerde neer. Vier dagen later vond een melkboer het gedeeltelijk ontklede lichaam. De officier van justitie achtte moord of doodslag niet bewezen, maar zei dat een zware gevangenisstraf voor de veiligheid van de maatschappij noodzakelijk was. Op grond van de rapporten van de observatiekliniek eiste hij behalve gevangenisstraf ook onvoorwaardelijke tbr.

Moeilijk in omgang

Uit de rapporten bleek, dat Gradus H. moeilijkheden heeft in zijn omgang met andere mensen en hierdoor veel dronk. Hij was al eens opgenomen voor een ontwenningskuur. Verscheidene keren moest de politie te hulp worden geroepen als Gradus door drankmisbruik lastig was geworden. De verdediger pleitte voor een gevangenisstraf van vijf jaar gekoppeld aan behandeling in een rijksasiel. Uitspraak 21 juli.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Tien jaar en tbr voor wurgen van meisje

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken