Bekijk het origineel

Linkse ministers uit Peruaans kabinet gezet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Linkse ministers uit Peruaans kabinet gezet

2 minuten leestijd

LIMA — De Peruaanse president, Francisco Morales Bermudez, heeft zaterdag vijf nieuwe ministers in zijn kabinet benoemd en de linkse ,,hardelijners" uit het militaire bewind gezet. De wijzigingen volgden na het ontslag vrijdagavond van premier Fernandez Maldonado, een week nadat hij hielp een rechtse legeropstand te onderdrukken.

De gematigde generaal Guillermo Arbuli Galliani werd benoemd als opvolger van Fernandez Maldonado en als commandant van het leger. Hij werd te zamen met de vier andere nieuwe ministers door de president beëdigd.

De wijziging van het uit 10 man bestaande kabinet maakte in feite een einde aan een machtsstrijd binnen de regering die broeide sedert president Morales Bermudez in augustus vorig jaar de macht aan zich trok.

De wijzigingen werden bekendgemaakt nadat welingelichte kringen melding hadden gemaakt van toegenomen activiteit van de traditioneel conservatieve marine en luchtmacht.

José de La Puente, een beroepsdiplomaat, nam de portefeuille van buitenlandse zaken over van generaal Miguel de La Flor, die Peru dreef naar de voorste gelederen van derde-wereldpolitiek.

Andere wijziging

Een andere belangrijke wijziging was het verdwijnen van de minister van Landbouw, generaal Enrique Gallegos Venero, die opgevolgd wordt door generaal Luis Arbuli Ibanaz. Generaal Gallegos en generaal Fernandez Maldonado leidden een groep kolonels naar het presidentiële paleis in oktober 1968 om de gekozen president Fernando Belaunde Terry te verdrijven en Peru's links-gei'nspireerde militaire revolutie te lanceren. Als minister van Mijnbouw was generaal Fernandez Maldonado verantwoordelijk voor het nationaliseren van de Amerikaanse Cerro de Pasco- en Marconamijnen. Hij was slechts vijf en een halve maand premier.

Tenslotte werd admiraal Geronimo Cafferata benoemd tot minister van Huisvesting en werd admiraal Jorge du Bois hoofd van het nieuwe ministerie van integratie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Linkse ministers uit Peruaans kabinet gezet

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken