Bekijk het origineel

NIEUWE OLIEVELDEN IN DE NOORDZEE

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

NIEUWE OLIEVELDEN IN DE NOORDZEE

Schatting expert: 800 miljoen vaten

2 minuten leestijd

LONDEN — Drie internationale combinaties die olie zoeken in de Noordzee hebben in de laatste weleen ter hoogte van Schotland belangrijke vondsten gedaan, aldus is in welingelichte oliekringen in Londen vernomen.

De voornaamste vondst was gedaan door de Philips-Groep op 20 mijl ten zuiden van het grote Brae-veld dat ten zuiden van de Orkney-eilanden ligt.

Philips heeft dit nog niet bevestigd maar vernomen is dat de olie-bevattende rotsformaties liggen op een diepte van een kleine 200 meter en vermoedelijk aansluiten qp het Brae-veld.

Dit laatste is een van de grootste in de Noordzee en het zou meer dan een miljard vaten olie alsmede twee à drie triljoen kubieke voet gas bevatten.

Het nieuwe veld is alvast de naam van Thelma gegeven. Zijn afmetingen zijn nog niet bekend. Volgens de Financial Times zou een bekende expert de oliereserve daar aanwezig hebben geschat op wel een 800 miljoen vaten.

Onderzoek
De Hunt International-Viking Oil-Groep is thans bezig het gebied liggend tussen dat van Philips en Brae te onderzoeken. Later deze maand worden de eerste resultaten ervan verwacht. Ten zuiden van waar de Philips-groep, die onder meer wordt gevormd door Agip, Petrofina en Century Power and Light, zoekt, zou olie zijn vastgesteld door de Transocean-Groep. Volgens de Financial Times zouden de eerste resultaten hoopgevend zijn. De Transocean-Groep wordt gevormd door 10 ondernemingen als de'Berry Wiggings Company, de General American Oil, Sunlite, Union Corporation of South Africa en Consolidated Gold Fields.

Door Burmah Oil is olie aangeboord zeven mijl ten noorden van het Thistle-veld dat ten noordoosten van de Shetland-eilanden ligt.

Burmah zou daar 12 putten hebben geboord en nu een productie hebben van 2900 vaten per dag.

Bevredigend

De maatschappij beschreef de vondst als „bevredigend" en gaat voort met proefboringen.

Burmah voert de boringen uit voor de Halibut-Groep die wordt gevormd door Burmah Oil Development, Deminex Oil (Westduits), Deminex U.K. Exploiration. Santé Fe Minerals uit Californië en Tricentrol Thistle Development.

De exploitatie van het Thistle-veld begint in 1977. De olie zal via een buisleiding naar land worden gestuwd. Die leiding begint bij het grote ten zuiden ervan liggende Brent-veld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

NIEUWE OLIEVELDEN IN DE NOORDZEE

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken