Bekijk het origineel

Den Uyl premier in volgende kabinet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Den Uyl premier in volgende kabinet

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Na de komende verkiezingen is premier Den Uyl de meest aangewezen figuur om voor een nieuwe periode het kabinet te leiden, ook al zou het CDA de grootste partij worden. Dit is de mening van de ministers Vredeling (PvdA), Defensie), Van der Stee (KVP, Landbouw), De Gaay Fortman (ARP, Binnenlandse zaken) en Trip (PPR, Wetenschapsbeleid).

Voor de KRO-TV zei Vredeling zaterdag niet te weten wie de mensen zijn die in het CDA de politiek Defensie), maken, maar dat hij voorlopig alleen nog maar Joop den Uyl ziet als leider van een nieuw kabinet. Van der Stee zag geen enkel principieel bezwaar tegen De Uyl.

De Gaay Fortman meende, dat het uit het oogpunt van continuïteit een goede zaak is als het kabinet twee termijnen kan volmaken, zeker bij dit kabinet, dat veel overhoop heeft gehaald. Volgens Trip is Den Uyl de aangewezen leider in een combinatie van progressieven en confessionelen. Zo'n leider ziet de minister van Wetenschapsbeleid bij de confessionelen nog niet opstaan.

Bevreesdheid

Naar de mening van minister De Gaay Fortman heeft Den Uyl zich de afgelopen drie jaar echter wel meer dan eens te bevreesd getoond om zich te verwijderen van zijn eigen mensen. „In bepaalde omstandigheden zou hij de moed gehad moeten hebben minder man van zijn eigen partij te zijn", aldus De Gaay.

Van der Stee, Vredeling en De Gaay Fortman zouden een tweede rit van het kabinet Den Uyl wel willen meemaken. Van der Stee: „Als ik gevraagd word, zou ik niet a priori nee zeggen". Vredeling: „Als ik gevraagd wordt en het met het programma eens ben, heb ik geen argumenten om nee te zeggen. „De Gaay Fortman: „Ik zou het erg graag doen. Anderen zouden er echter wel eens anders over kunnen denken, gelet op wat men dan noemt mijn hoge leeftijd". Minister Trip wilde de vraag of hij in een tweede kabinet Den Uyl wilde gaan zitten nu niet beantwoorden.

Over de afgelopen maanden constateerde De Gaay Fortman dat het kabinet behoorlijk wat gezag heeft verspeeld, omdat de indruk is gewekt van besluiteloosheid. De verklaring is dat het kabinet met moeite geboren is en bestaat uit partijen die elkaar aanvankelijk moeilijk hebben kunnen vinden, aldus De Gaay.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Den Uyl premier in volgende kabinet

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken