Bekijk het origineel

Dijk nieuw Elbekanaal doorgebroken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Dijk nieuw Elbekanaal doorgebroken

Enorme schade in Duitsland

2 minuten leestijd

LÜNEBURG — Van het vorige maand in gebruik genomen Elbezijkanaal is zondagmorgen een dijk doorgebroken, waardoor enorme schade is aangericht. Het kanaal verbindt de Elbe boven Hamburg met het Mittellandkanaal en bekort de scheepvaartroute naar het Ruhrgebied met 250 km.

Zondagavond waren enkele duizenden militairen, brandweerlieden en anderen in een dramatisch gevecht gewikkeld om met zandzakken en alles wat maar bij de hand was te trachten het gat te dichten.

De vloedgolf heeft grote schade toegebracht aan huizen en gewassen. Verscheidene huizen zijn ingestort en auto's werden meegesleurd. Een gebied van 10.000 ha is ondergelopen. Men acht het een wonder dat voorzover bekend niemand bij deze ramp het leven heeft verloren; tien mensen werden gewond. Met helikopters en rubberboten zijn verscheidene geïsoleerde bewoners geëvacueerd.

Schepen die in de buurt voeren toen de dijk bezweek, kwamen in moeilijkheden door de enorme zuiging en de snelle daling van het waterpeil. Geweldige watermassa's baanden zich een weg door de straten in de buitenwijken van Lüneburg en drongen de huizen binnen.

Het beeld van het rampgebied herinnert aan de zware overstromingen van enkele jaren geleden aan de Noordzeekust. Het water zocht zich met een geweldige kracht een weg over de droge landerijen.

Leeggestroomd

Een stuk van vier kilometer van het kanaal, van de breuk tot de sluis van Schamebeck, is leeggestroomd. Een binnenschip kwam daardoor op de bodem te liggen en loopt gevaar te breken. Drie dorpjes tussen het kanaal en Lüneburg staan volledig onder water.

Deskundigen zoeken de oorzaak van de breuk in de aanhoudende droogte, die naar hun mening de dijken langs het kanaal heeft verzwakt. Het kanaal was na een bouwperiode van acht jaar in juni geopend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Dijk nieuw Elbekanaal doorgebroken

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken