Bekijk het origineel

Europees parlement als voorbeeld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Europees parlement als voorbeeld

Districtenstelsel

1 minuut leestijd

DEN HAAG — Volgens premier Den Uyl zouden de rechtstreeks verkiezingen voor het Europees parlement voor ons land best eens gebruikt kunnen worden voor een experiment met een districtenselsel, zo verklaarde hij vrijdag na afloop van het kabinetsberaad.

De premier dacht hierbij aan een ten dele evenredige vertegenwoordiging en ten dele een volgens het districtenstelsel. De kiesraad zal hierover een advies moeten opstellen, waarna het kabinet met wetsvoorstellen komt.

De Europese raad van regeringsleiders besloot afgelopen week dat die rechtstreekse Europese verkiezingen er in 1978 moeten komen. „De draagwijdt van dit besluit kan moeilijk worden overschat", aldus Den Uyl, die de raad in Brussel voorzat. Hij zei van de verkiezingen een feestelijke gebeurtenis te verwachten met enig spektakel. Premier Den Uyl vermoedt dat zich prominenten voor de verkiezingen beschikbaar zullen stellen, temeer omdat de verkiesbare mensen geen parlementslid hoeven te zijn. Den Uyl noemde onder meer de naam van Willy Brandt, de voorzitter van de Westduitse sociaal-democratische SPD en oud-Bondskanselier. Als een van de belangrijkste effecten noemde Den Uyl de politisering van Europa, het besef, dat de beslissingen, die in Brussel worden genomen, politieke beslissingen zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Europees parlement als voorbeeld

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken