Bekijk het origineel

CONSUMENTEN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

CONSUMENTEN

2 minuten leestijd

<br />

De consumentenorganisaties in de EEG-landen hebben bezwaar aangetekend tegen het plan van de EEG-ministers om de zuivelproblemen af te wentelen op de verbruikers van margarine. Volgens het plan zouden de margarinegrondstoffen duurder gemaakt moeten worden en tevens zouden de margarinefabrikanten verplicht moeten worden om zuivelvetten te verwerken.

Dat lijkt inderdaad een handige oplossing voor de boterberg. Door de margarine duurder te maken wordt immers de concurrentiepositie van de roomboter versterkt en zal de afzet daarvan toenemen. Toch hebben de consumentenbonden daar terecht bezwaar tegen gemaakt. Het Is immers typisch een producentenoplossing om, in geval de afzet van een produkt stagneert, concurrerende produkten duurder te maken of tot bijmenging te verplichten.

Zulke voor de consument nadelige oplossingen hanteert men in Oost-Europa ook. Heeft de communistische planeconomie te veel zout geproduceerd dan wordt dat door koppelverkoop opgelost. Een kilo suiker is dan alleen verkrijgbaar wanneer men tevens een pond zout koopt. Zo wordt ook in het plan van de EEG-minIsters het overschotprobleem afgewenteld op de rug van de consumenten.

De laatste jaren hebben, zowel in Amerika als bij ons, de consumentenorganisaties zich uitdrukkelijker gepresenteerd. Dat valt positief te waarderen. In de verhouding tussen producentenen consumentenbelangen moesten de laatsten nogal eens het onderspit delven. Dat is geen wonder. De producenten van een bepaald produkt vormen veelal een kleinere groep dan de consumenten ervan. Daardoor kunnen zij zich gemakkelijker aaneensluiten om pressie uit te oefenen. De consumenten staan daarentegen veel meer op zichzelf en moeten hun aandacht ook richten op een groot aantal produkten.

Voor het maatschappelijk evenwicht is het daarom van groot belang dat ook de consumenten zich bundelen en in de politieke discussie hun stem laten horen. Daarmee wordt tegen gegaan dat produktieproblemen al te gemakkelijk op de consumenten worden afgewenteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

CONSUMENTEN

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken