Bekijk het origineel

Spanje nu getroffen door bomaanslagen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Spanje nu getroffen door bomaanslagen

Aanzienlijke schade, twee mensen gewond

3 minuten leestijd

MADRID — Spanje is zondag, op de 40ste verjaardag van het begin van de burgeroorlog, getroffen door een golf van bomaanslagen. In de vroege ochtenduren ontploften minstens 14 bommen bij overheidsgebouwen of monumenten in Madrid, Barcelona, Bilbao, Segovia en andere plaatsen. Ook talrijke brandbommen explodeerden.

Volgens de politie in Madrid is er aanzienlijke schade maar werden slechts twee mensen gewond. Het zijn twee nachtwakers van het ministerie van Justitie in Madrid, waar om 02.40 uur een bom explodeerde.

Een derde gewonde viel toen de in staat van alarm gebrachte politie op de 29-jarige Carlos Hernandez Exposito schoot omdat deze weigerde gehoor te geven aan een stopteken.

Volgens de veiligheidsdienst zijn de feiten, dat de gebouwen gesloten waren en er een systematisch tijdsverschil in de explosies was, tekenen van „een tevoren beraamd plan met terroristische doeleinden". Er zijn nog geen aanwijzingen welke groep of groepen er achter de aanslagen zitten.

De linkse oppositie in Vigo heeft de aanslag in die stad meteen betreurd. Voor Franco's dood waren de officiële plechtigheden op de 18e juli de belangrijkste van het jaar. Het was zondag de eerste maal onder koning Juan Carlos dat van regeringszijde op geen enkele wijze officieel aan het begin van de burgeroorlog werd herinnerd.

Herdenkingsmis

De rechtse politieke vereniging, het Spaanse nationale front onder leiding van de 79-jarige Falangist Raimundo Fernandez-Cuesta hield een herdenkingsmis bij Franco's graf in de vallei der gevallenen. Franco's echtgenote en honderden oud-strijders woonden de plechtigheid bij.

Er is van rechtse zijde nogal wat kritiek geweest op de afschaffing van de officiële herdenking van de 18e juli.

Het tijdschrift Fuerza Nueva van de uiterst rechtse groep van dezelfde naam had deze week op de omslag de kop: „de 18e juli, vertrapt en verbrijzeld".

Reacties

Inmiddels namen van de zijde van de oppositie de gunstige reacties toe op het nieuwe regeringsprogramma dat zaterdag vroeg werd bekendgemaakt en dat onder meer amnestie voor politieke gevangenen bevat.

ArmandoLopez Salinas, lid van het Centrale comité comité de (verboden) Spaanse communistische partij, zei: ,,De verklaring is de meest belovende die enige regering in de afgelopen 40 jaar heeft afgelegd, zowel naar toon als naar inhoud".

Twee invloedrijke leden van de rechtervleugel hadden kritiek op het regeringsprogram. Gonzalo Fernandez de La More zei „het regeringsprogram is niet erg uitvoerbaar" en Dionisio Martin Sanz zei dat het „vergissingen, tegenstrijdigheden en hiaten" bevat.

Politiek commentator Luis Apostua schreef in het Rooms-Katholieke blad „VYa" dat degenen die een jaar geleden een dergelijke verklaring in het openbaar had afgelegd, zou zijn gearresteerd en berecht door Spanje's politieke tribunaal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Spanje nu getroffen door bomaanslagen

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken