Bekijk het origineel

Benoeming Willebrands is degradatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Benoeming Willebrands is degradatie

Lutherse reactie

2 minuten leestijd

PARIJS Het lijkt er op, dat het Vatikaan kardinaal Willebrands heeft willen degraderen door hem te benoemen vens het secretariaat voor de eenheid een een commentaar op de benoeming van tot aartsbisschop van Utrecht en teslag heeft willen toebrengen. Aldus kardinaal Willebrands tot aartsbisschop van Utrecht in het informatie-bulletin van de Lutherse wereldbond. <br />

Volgens het commentaar is het gevolg van deze benoeming een duidelijke verzwakking van het secretariaat voor de eenheid. „Beleven we echt een vermindering van betrokkenheid van Rome in de oecumene? Moeten we wachten op een nieuwe lente binnen de rooms-katholieke kerk, waarin ze zich weer bewust wordt van de noodzaak van de eenwording onder de christenen?, aldus het bulletin van de Lutherse wereldbond.

Ook al is men in Nederland wel gelukkig met de benoeming van kardinaal Willebrands, ook daar heeft Rome op geen enkele wijze rekening gehouden met de wensen, die daar leven, aldus het commentaar. Maar vooral heeft Rome blijkbaar kardinaal Willebrands voor een onmogelijke opdracht willen plaatsen.

Het gevolg zal wel zijn, dat hij zich nauwelijks met het secretariaat voor de eenheid zal kunnen bezighouden en dat hij in feite een soort „ere-voorzitter" van het secretariaat wordt. De taak van het secretariaat zal daarmee, aldus de Lutherse wereldbond, vooral in handen zijn van de vice-voorzitter, mgr. Ramon Torella Cascante, „een man die nauwelijks enige oecumenische ervaring heeft".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Benoeming Willebrands is degradatie

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken