Bekijk het origineel

Officier eist zes maanden en tbr

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Officier eist zes maanden en tbr

Poging tot doodslag

2 minuten leestijd

HAARLEM — De officier van justitie bij de rechtbank in Haarlem heeft een gevangenisstraf van zes maanden en onvoorwaardelijke terbeschikkingstelling van de regering geëist wegens poging tot doodslag, tegen de 49-jarige J. O. uit Haarlem, die ten laste was gelegd dat hij een buurman drie steken met een mes had gegeven.

Een ervan heeft een dwarslaesie tot gevolg gehad doordat het mes het ruggemerg heeft geraakt. Het slachtoffer wordt van begin april af in een ziekenhuis verpleegd, is gedeeltelijk verlamd, kan nog niet lopen en een gunstige ontwikkeling zal nog een lange tijd duren.

Verdachte die in het huis van bewaring verblijft had laten weten niet op de rechtzitting te willen verschijnen, hetgeen de officier van justitie betreurde omdat met hem niet over de toekomst gesproken kan worden. Blijkens getuigenverklaringen was aan de steekpartij een ruzie voorafgegaan in een straat in Haarlem-Oost.

De getroffene wilde bij verdachte verhaal halen naar aanleiding van een woordenwisseling tussen zijn vrouw en de buurman. Deze voelde zich bedreigd en ging met een mes op zak naar een telefooncel om de politie te waarschuwen. Hij werd van achteren aangevallen en kreeg een stomp in de rug waarna hij zich omkeerde en met zijn mes drie steken gaf met het reeds vermelde gevolg.

Ernstig ziek

Dr, Mulder had een psychiatrisch onderzoek ingesteld en was van mening dat verdachte ernstig ziek is. Hij was verminderd toerekeningsvatbaar tijdens de ruzie en in een stress kan hij nog steeds agressief reageren. Volgens de psychiater zijn er wel genezingskansen als de man zich laat verplegen. Dan achtte dr. Mulder een onvoorwaardelijke tbr aan te bevelen. De officier van justitie noemde de situatie voor het slachtoffer en diens familie triest dat de steekpartij zo ongunstig verlopen is. De verdachte heeft verklaard zich bedreigd gevoeld te hebben, maar hij is toch met een mes op zak naar buiten gegaan. Daarom is er van opzet sprake en de officier achtte poging tot doodslag bewezen. De rechtbank zal op 29 juli uitspraak doen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Officier eist zes maanden en tbr

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken