Bekijk het origineel

Veel artsen niet meer bedacht op tuberculose

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Veel artsen niet meer bedacht op tuberculose

1 minuut leestijd

UTRECHT — „Nu de tuberculose in ons land geen echte volksziekte meer is, blijkt de balans helaas naar de andere kant door te slaan: vaak wordt aan de mogelijkheid van tuberculose pas in de laatste instantie gedacht.

Deze misvatting heeft ernstige consequenties. In 1973 stierven 182 Nederlanders aan tuberculose, van wie slechts 76 aan „late gevolgen".

Aldus concludeert dr. H. A. Geuns, geneesheer-directeur van het consultatiebureau voor de TBC-bestrijding in Rotterdam, in een artikel in het Nederlands tijdschrift voor geneeskunde. Dr. Geuns baseert zijn conclusie onder meer op de overweging, dat psycho-sociale factoren het actief worden van een tuberculeus proces kunnen bevorderen. Daarom is een, niet op tuberculose bedachte arts, snel geneigd eën medicijn als valium voor te schïijven in plaats van geneesmiddelen ter bestrijding van de tuberculose, zo stelt dr. Geuns.

Volgens hem mag de tuberculose nog niet tot de zeldzame ziektes van Nederland worden gerekend. Misleidend noemt hij echter de symptomen, die niet meer zo duidelijk zijn als de uitingsvormen van de „tering" uit de jaren dertig. Dr. Geuns vermeldt dat bij een gericht onderzoek naar tuberculose-gevallen ongeveer 30 maal zoveel gevallen van tuberculose worden gevonden als bij het ongerichte bevolkingsonderzoek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Veel artsen niet meer bedacht op tuberculose

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken