Bekijk het origineel

Defensieverdrag Egypte en Soedan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Defensieverdrag Egypte en Soedan

Gericht tegen Kadafy

2 minuten leestijd

CAïRO — De presidenten van Egypte en Soedan, Sadat en Numery, hebben een defensieverdrag afgesloten en inmiddels getekend, zo meldde het persbureau van het Midden-Oosten maandag.

Volgens waarnemers is dit verdrag een reactie op de mislukte staatsgreep van 2 juli tegen het bewind van Numeiry. Volgens Egypte en Soedan zat Libië achter deze coup.

Naar verluidt is het verdrag vorige week rondgekomen toen Sadat en Numeiry elkaar in Cairo spraken. Sommige waarnemers uitten het vermoeden dat ook Saoedi-Arabië zich bij dit defensiepact zou kunnen aansluiten, maar tot dusver was er niets dat deze gissing bevestigde. Sadat en Numeiry hebben de afgelopen drie dagen in Djedda geconfereerd met koning Khaled van Saoedi-Arabië. In een gezamenlijk communiqué zeggen de twee landen dat zij zich krachtens het nieuwe verdrag, een bezegeling van hun "lots verbondenheid" en defensievraagstukken „beter zullen kunnen kwijten van hun verantwoordelijkheden in Arabië en Afrika". Numeiry en Sadat, zo blijkt uit de tekst, hebben het pact vorige week donderdag in Alexandrië onderschreven. „De twee staatshoofden", aldus het communiqué, „geloven dat hun landen in defensievraagstukken lotsverbonden zijn, gezien de topografische en historische factoren en gezien de vitale rol die het Nijldal vervult bij de bescherming van het totale Arabische gebied en het Afrikaanse continent".

Barbaars"

De aan Moammar Khadaffy, de Libische leider, geweten staatsgreep tegen Numeiry wordt gebrandmerkt als een ,,barbaarse invasie waarvan vrouwen, kinderen en ongewapende burgers het slachtoffer zijn geworden". De invasie, vervolgt het communiqué, „werd uitgevoerd door huurlingen die het instrument waren van een misdadige samenzwering tegen de souvereiniteit, de veiligheid en de prestaties van Soedan".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Defensieverdrag Egypte en Soedan

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken