Bekijk het origineel

Vermeende verklaring Schmidt wekt onrust

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vermeende verklaring Schmidt wekt onrust

Geen sprake van boycot Italië

3 minuten leestijd

BRUSSEL/BONN/PARIJS — Woordvoerders in Groot-Brittannië, Frankrijk en West-Duitsland hebben verschrikt gereageerd op berichten als zou op de economische top in Puerto-Rico besloten zijn de economische hulp aan Italië stop te zetten bij communistische regeringsdeelname.

De Westduitse regeringswoordvoerder Grünewald, heeft maandag in Bonn gezegd dat de Amerikaanse persberichten ten onrechte hebben gemeld dat bondskanselier Schmidt verklaard zou hebben dat de staats- en regeringsleiders van de VS, Engeland, Frankrijk en West-Duitsland besloten zouden hebben aan Italië geen financiële hulp meer te verlenen wanneer daar communisten in de regering zouden komen. De meeste westelijke regeringen waren het er slechts „over eens" dat multilaterale economische hulp aan Italië „voor zover mogelijk" gebonden moest zijn aan een regering van democratische krachten, zei Grünewald.

Van inmenging in de binnenlandse verhoudingen in Italië kan helemaal geen sprake zijn en het is verbazingwekkend dat de kritiek nu misschien ongewild de indruk wekt alsof de overeenstemming in het westen over de voorwaarden voor economische hulp in het geding zou zijn.

Niet openbaar

De bondskanselier had donderdag in een gesprek met Amerikaanse journalisten over Italië gesproken onder voorwaarde dat zijn opmerkingen over derde landen niet voor openbaarmaking bedoeld waren.

In dat gesprek had Schmidt op de opmerking van een verslaggever, dat de Amerikaanse regering er weinig voor voelt voor multilaterale hulp voor Italië daar mee te werken aan deelneming van communisten aan de regering, gezegd dat ook de Duitse, Britse en Frainse regeringen die opvatting hebben.

Storm in glaswater

De Britse minister van buitenlandse zaken Crosland heeft maandag ontkend dat zijn land een verbintenis met andere westerse landen was aangedaan om hulp aan Italië te onthouden. „Wij hebben ons niet bij een dergelijk accoord aangesloten, op Puerto Rico of waar dan ook", zei Crosland maandag tijdens een vergadering met ambtgenoten van de EG-landen.

De Britse minister noemde overigens de hele herrie die was ontstaan over een gesprek dat kortgeleden te Washington had plaatsgevonden tussen de Duitse bondskanselier Schmidt en journalisten, „een storm in een glas water". De Britse politiek, aldus Crosland, bemoeit zich absoluut niet met de Italiaanse.

Franse afkeuring
Ook Frankrijk heeft zich maandag gedistancieerd van een verklaring van bondskanselier Schmidt. ,,De Franse autoriteiten keuren buitenlandse verklaringen over de binnenlandse situatie van leden-staten (van de Europese Gemeenschap) af..... en kunnen zich met deze verklaringen niet verenigen", aldus de woordvoerder van president Giscard D'Èstaing.

De Washington Post meldde zaterdag Schmidts verklaring over Italië. Later zei de bondskanselier in een vraaggesprek dat Italië tot nog toe niet om financiële hulp had gevraagd en dat de 2 miljard die Bonn twee jaar geleden aan Italië leende „onze bereidheid had getoond deelgenoten te helpen als zij hulp nodig hadden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Vermeende verklaring Schmidt wekt onrust

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken