Bekijk het origineel

Luchtvervuiling zal opnieuw toenemen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Luchtvervuiling zal opnieuw toenemen

3 minuten leestijd

ROTTERDAM — Binnen niet al te lange tijd — waarschijnlijk reeds volgend jaar — zal de luchtverontreiniging door uitworp van zwaveldioxide weer gaan toenemen. Daarover bestaat bij de deskundigen geen twijfel.

Ir. H. Zeedijk, die als buitenluchtexpert verbonden is aan de TH in Eindhoven verwacht dat rond 1978 zo'n 800.000 ton CO2 per jaar de lucht in zal worden geblazen. Dat is bijna twee keer zoveel als nu. De afdeling milieubeheer van het openbaar lichaam Rijnmond rekent op een toeneming in haar eigen gebied van circa 25 procent binnen tien jaar. TNO, het ministerie van Volksgezondheid en het CBS (afdeling milieuhygiëne) hebben (nog) geen prognoses gemaakt, maar menen desondanks dat er alle reden is om de ontwikkelingen scherp in de gaten te houden.

De oorzaak van de ongerustheid is het feit, dat de zwavelarme brandstof aardgas bij de grootverbruikers verdrongen zal worden door stookolie en steenkool, die veel meer zwavel bevatten. Ten eerste is er het plan van de Nederlandse gasunie, goedgekeurd door de minister van enonomische zaken, om de aardgasvoorraden te reserveren voor de kleinverbruiker. Door de industrie en electriciteitscentrales te laten overschakelen op andere brandstoffen hoopt men een voortijdige uitputting van de aardgasbron te voorkomen.

Prijzen

Ten tweede zal nog dit jaar de tendens ontstaan, dat de prijzen voor stookolie en aardgas gelijk worden, hetgeen naar men verwacht eveneens het gebruik van, stookolie zal doen toenemen. Dit houdt ook in, dat steenkool de goedkoopste warmtebron wordt. De Amercentrale, de grootste electriciteitsopwekker van Nederland, is inmiddels al gedeeltelijk (twee eenheden van 230 mw) overgeschakeld op kolen. Het ligt in de bedoeling om binnenkort uit te breiden tot 1000 mw kolenstook. Andere electriciteitsbedrijven hebben soortgelijke plannen. Volgens het centraal bureau voor de statistiek is de hoeveelheid zwaveldioxyde, die jaarlijks wordt uitgeworpen, het laatste decennium sterk afgenomen. Zij daalde van 890.000 ton in 1965 tot 424.000 ton in 1974. Voornamelijk als gevolg van de opmars van het schone aardgas.

In het Rijnmondgebied, waar de grootste concentratie van industrie wordt aangetroffen, was dit duidelijk te merken. Waar het in 1971 nog dikwijls klachten regende (over smog, prikkelende lucht enz.), noemt de dienst centraal milieubeheer Rijnmond de situatie wat betreft CO2 nu „acceptabel".

Vandaar dat Rijnmond, toen de plannen van de gasunie bekend werden, druk aan het rekenen sloeg. Er vanuit gaande dat de industrie dus niet uitbreidt en overschakelt op olie met een zwavelgehalte van 1 procent (sinds 1 juli is een maximum van 2,5 procent toegestaan), kreeg men als uitkomst een uitworp van 283.000 ton zwaveldioxide in 1981.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Luchtvervuiling zal opnieuw toenemen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken