Bekijk het origineel

EEG gaat getroffen veeboeren steunen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

EEG gaat getroffen veeboeren steunen

Lardinois wil vleesprijs op peil houden

2 minuten leestijd

BRUSSEL — Lardinois, de landbouwcommissaris van de Europese Gemeenschap, heeft bekend gemaakt, dat hij volgende week een aantal aanvullende maatregelen zal nemen om de door de droogte getroffen veeboeren te helpen.

De subsidies voor in eigen beheer van de boeren opgeslagen rundvlees zullen van 80.000 ton verhoogd worden tot desnoods 120.000 ton tussen 1 augustus en 15 september. De verschillende regering zal worden toegestaan om nog eens 18.000 ton rundvlees op te kopen voor rekening van de gemeenschap, die reeds meer dan 300.000 ton heeft laten opslaan, om de prijzen, die nu al 20% onder het door de gemeenschap redelijk geachte bedrag liggen te steunen. De consumenten merken overigens van deze daling niets: de winkelprijzen dalen niet of nauwelijks.

Invoerbeperking

Verder werd door een zegsman van Lardinois bekend gemaakt dat de commissie van plan is "voorzichtiger" te zijn bij het verlenen van toestemming om rundvlees van buiten de gemeenschap te importeren.

De commissie zal de subsidie om vloeibare magere melk aan dieren te voeren verder verhogen en zij overweegt een subsidie op het exporteren van varkens- en rundvlees. Steun die individuele lidstaten mogelijk zullen verlenen aan hun boeren bij het kopen van veevoer, zal geen afkeuring van de commissie uitlokken, aldus de zegsman: volgens de regels van de gemeenschap is zulke steun door individuele staten verboden.

De gevolgen van de uitzonderlijke droogte voor de Europese landbouw worden steeds duidelijker. In Nederland is de situatie over het algemeen niet best maar nog niet rampzalig, aldus is van Nederlandse zijde maandagmiddag in Brussel in de Europese landbouwraad meegedeeld. In bepaalde delen van ons land (voornamelijk het zuiden en het oosten) worden de landbouwopbrengsten momenteel op 10 tot 25 procent minder geraamd.

Engeland en Wales hebben zeer veel te lijden van de langdurige droogte en in 50.000 huizen in het zuiden van Wales werd maandagavond voor het eerst de watervoorziening afgesneden van 7 uur 's avonds tot 8 uur 's morgens. De reservoirs stonden of geheel leeg of op zijn best 25 percent beneden het normale peil.

Hamsteren

Er wordt natuurlijk water „gehamsterd" in baden, bakken en kannen en dan soms meer dan de mensen echt nodig hebben. En dit kon ertoe leiden dat het tekort er nog onnodig door kon stijgen, vrezen de autoriteiten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

EEG gaat getroffen veeboeren steunen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken