Bekijk het origineel

Westland geteisterd door te zout water

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Westland geteisterd door te zout water

Veel schade aan tuinbouwgewassen

4 minuten leestijd

NAALDWIJK — Te zout gietwater heeft in het Westland voor een vrij ernstige situatie gezorgd, zo vernam het ANP maandag van het proefstation voor de groente- en fruitteelt onder glas te Naaldwijk. Door de langdurige droogte zijn alle regenwaterbassins er leeg, zodat de tuinders zijn aangewezen op het oppervlaktewater.

Dat had gisteren een chloorgehalte van 270 tot 280 milligram per liter, terwijl het proefstation 200 milligram beschouwt als toelaatbaar, of althans als een gehalte waarnaar men kan streven wanneer men niet het onmogelijke verlangt.

Boven de 200 millimeter is het gehalte al geruime tijd geweest. Bij de stoktomaten heeft dat groeiremmingen veroorzaakt, zodat de tuinders minder kilo's van een vierkante meter konden halen en door het kleine formaat van de vruchten meer werk hadden dan anders. Hier en daar kreeg men ook last van neusrot, een aandoening waarbij aan de onderkant van de vrucht rotte plekken ontstaan. Door het zoute gietwater ontstonden ook zoutophopingen in de grond.

Tankauto's

Potplanten zijn bijzonder gevoelig voor zout, zodat de situatie in deze teelt erg moeilijk is geworden. Sommige telers wilden vorige week al met tankauto's water van elders gaan halen. „Ondoenlijk", vindt het proefstation, al zal een enkeling het toch wel gedaan hebben. Enkele telers hebben misschien ook leidingwater gebruikt, hoewel ze dat niet mogen. Een enorme verbetering zal het hun ook nog niet opgeleverd hebben, want Westlands leidingwater heeft volgens het proefstation ook al 160 tot 170 milligram chloor per liter en is op weg naar de 200. Rotterdams leidingwater met 80 milligram zou dan nog iets beter zijn.

Bij snijbloemen, zoals rozen, chrysanten en anjers heeft het zoute water ook tot groeistagnaties en kwaliteitsverlies geleid.

Stooktomaten

In de glasgroenteteelt hebben de meeste stooktomaten nu de kassen verlaten. Wie zijn tomaten wat laat geplant heeft is echter nog volop met de produktie bezig en zal deze teelt (nu een stookteelt op een zacht pitje) nog tot september of oktober aanhouden. Al is het water erg zout, de teler zal, als hij de raad van het proefstation opvolgt, er zijn tomaten toch veel van moeten geven

Nog zouter

Blijft het droog en wordt het weer warm genoeg om veel water te laten verdampen, dan, zo vreest het proefstation, kan het chloorgehalte van het Westlandse gietwater wel eens verder toenemen tot 325 à 350 milligram. Dat zou bijzonder schadelijk zijn voor de komkommers en de sla, die de telers nu willen gaan planten en die juist erg gevoelig zijn voor zout. Bij de komkommers kan de groei worden geremd zodat ook dit gewas minder kilogrammen gaat opleveren terwijl er veel kromme vruchten kunnen komen. Sla zal niet zozeer in gewicht verliezen, maar loopt het gevaar de aandoening „rand" te krijgen, droge randen die het produkt onverkoopbaar maken.

Doorspoelen

In deze overgangsperiode tussen tomatenteelt en sla- en komkommerteelt moet de tuinder zijn grond ook nog eens extra doorspoelen om de voedingszouten eruit te krijgen. Hij is nu wel gedwongen er chloor in te brengen, hoe naar dat straks ook voor zijn komkommers is.

Delfland, het hoogheemraadschap waartoe het Westland behoort, heeft zaterdag in Leidschendam water uit het hoogheemraadschap Rijnland binnengelaten met 310 milligram chloor per liter. Zondag was dat 325 en maandagmorgen 340 milligram. Rijnland op zijn beurt had vorige week bij Gouda water uit de Hollandsche IJssel binnengelaten met 400 milligram. Dat Delfland niet de volle mep zout kreeg kwam doordat het zoeter water, afkomstig uit het Amsterdam-Rijnkanaal, bijmengde.

Het hoogheemraadschap Delfland heeft nu, volgens het proefstation in Naaldwijk, het schutten van schepen in de Parksluizen te Rotterdam en andere sluizen waardoor uit zee afkomstig zout kan binnendringen, aardig in de hand. Er worden wat meer schepen tegelijk geschut zodat er minder zout binnenkomt. Om dat zout zoveel mogelijk terug te dringen laat men in Leidschendam het water uit het Amsterdam-Rijnkanaal afkomstig in. De bouwvakvakantie helpt een handje: is die voorbij, dan zullen er wel weer meer schepen geschut moeten worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Westland geteisterd door te zout water

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken