Bekijk het origineel

Zware straffen voor Poolse actieleiders

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zware straffen voor Poolse actieleiders

Nieuwe berechtingen op komst

1 minuut leestijd

WARSCHAU — Zes mannen, die vorige maand in Polen deelnamen aan rellen die waren uitgelokt door het vooruitzicht van drastisch verhoogde voedselprijzen, zijn maandag veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier tot tien jaar.

Volgens de tenlastelegging hadden zij in Radom, ten zuiden van de hoofdstad Warschau, geweld gepleegd en schade toegebracht aan gemeenschapseigendom. De rechter zei strenge strkfen op te leggen omdat enkele van de verdachten al eerder waren veroordeeld. De anderen noemde hij „maatschappelijke parasieten", met welke term officieel Polen meestal mensen bedoelt die er de kantjes van af lopen. Het zestal was in persberichten als „buitengewoon agressief" gebrandmerkt.

De jongste verdachte, 18 jaar oud, kreeg vijf jaar. Winkelpersoneel uit Radom had de verdachten aangewezen als de leiders van een woedende menigte die meer dan 40 winkels in de stad plunderde en het plaatselijke hoofdkwartier van de communistische partij in brand stak.

De rechtbank in Warschau zal dinsdag vonnis wijzen tegen zeven verdachten die tegen de voorgenomen en inmiddels herziene prijsverhogingen demonstreerden door bij de tractorenfabriek in Ursus een diesellocomotief te laten ontsporen. Naar in Warschau verluidde zullen nog eens 19 Polen uit het gebied rond de hoofdstad binnenkort wegens hun aandeel in de rellen voor de rechter verschijnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Zware straffen voor Poolse actieleiders

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken