Bekijk het origineel

Gratiebesluit 1887 wordt gratieregeling

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gratiebesluit 1887 wordt gratieregeling

Oude termen geschrapt

2 minuten leestijd

DEN HAAG — In het Staatsblad van vandaag is de „gratieregeling 1976" gepubliceerd, een algemene maatregel van rijksbestuur tot vaststelling van enige regels voor behandeling van verzoekschriften om gratie. .Met deze nieuwe-regeling zijn de voorschriften van het gratiebesluit van 1887 bij de tijd gebracht, zo heeft het ministerie van Justitie toegelicht.

De ministeriële voorschriften die al jaren in de praktijk werden gevolgd, zijn nu in de regeUng opgenomen. Met name de mogelijkheid van voorwaardelijke gratie is geformaliseerd. Voor de rest bevat de gratieregeling 1976 grotendeels dezelfde procedurebepaling als het oude gratiebesluit. De nieuwe regeling treedt op 1 oktober in werking.

Het verlenen van gratie onder voorwaarde komt al zeer veel voor, aldus het ministerie. Van 1971 tot en met vorig jaar werd in 3630 gevallen onvoorwaardelijke gratie verleend en in 3774 gevallen voorwaardelijke gratie. Afgewezen werden 20.602 gratieverzoeken en in 95 gevallen werd voorwaardelijke gratie herroepen. De gewone voorwaarde, die wordt gesteld, is dat de veroordeelde gedurende een proefperiode geen strafbaar feit pleegt. De proefperiode is ten hoogste drie jaar bij misdrijven en ten hoogste twee jaar bij overtredingen. Als mogelijke bijzondere voorwaarden noemt de regeling de betaling van een geldsom en de vergoeding van de schade binnen een door de minister te bepalen termijn. Ook is vermeld de mogelijkheid van aanwijzing van een reclasseringsinstelling of van een kinderbeschermingsinstelling, die hulp en steun verleent bij de naleving van de voorwaarden.

Aangepast

Met het gratiebesluit van 1887 verdwijnen op 1 oktober de in onbruik geraakte bepalingen. „In de nieuwe regeling komen natuurlijk niet meer voor „vonnissen van een rechter in de koloniën of bezittingen in andere werelddelen" en „vonnissen van een consulaire rechtbank". Ook verdwijnt de bepaling dat een gratieverzoek van een gevangene moet zijn „voorzien van het visum van het college van regenten van het gesticht", zo meldt het ministerie van Justitie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Gratiebesluit 1887 wordt gratieregeling

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken