Bekijk het origineel

Elke vereniging rechtspersoon

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Elke vereniging rechtspersoon

Nieuwe wet deze maand van kracht

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Met het in werking treden per 26 juli van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek vervalt de noodzaak voor verenigingen koninklijke goedkeuring van hun statuten te verkrijgen om rechtspersoonlijkheid te kunnen hebben. In het nieuwe recht, opgenomen in „boek 2" zal elke vereniging rechtspersoon zijn, zo heeft het ministerie van Justitie gemeld.

Wel zal de vereniging, net als de vennootschap of de stichting, ontbonden kunnen worden door de rechter, wanneer haar doel of werkzaamheid in strijd is met de openbare orde of de goede zeden. In de nieuwe regeling bestaan twee soorten verenigingen: die met volledige rechtsbevoegdheid en die met beperkte. Voor volledige rechtsbevoegdheid is vereist dat de statuten in een notariële akte zijn opgenomen. Beperkte rechtsbevoegdheid heeft een vereniging die bij mondelinge afspraak wordt opgericht of bij een ondershandse akte. Zo'n vereniging kan geen onroerend goed of andere registergoederen in eigendom verkrijgen. Ze kan ook geen erfgenaam zijn, wel kan zij legaten aanvaarden.

Verschillen

"Een ander verschil met de vereniging met volledige rechtsbevoegdheid kan met name in de praktijk van groot belang zijn", aldus het ministerie. „Degene die bij een rechtsbehandeling zoals koop, voor een vereniging optreedt - meestal een bestuurder - is daarvoor persoonlijk aansprakelijk naast de vereniging. De vereniging met volledige rechtsbevoegdheid moet evenals de stichting - worden ingeschreven in een register dat door de Kamer van Koophandel wordt gehouden. De vereniging met beperkte bevoegdheid kan zich laten inschrijven, maar behoeft dat niet te doen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Elke vereniging rechtspersoon

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken