Bekijk het origineel

Engelse socialisme realistisch

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Engelse socialisme realistisch

3 minuten leestijd

<br />

De ontwikkeling van de Britse economie is uiterst interessant om twee redenen: de ontwikkeling van die economie zelf en in vergelijking met de gang van zaken in ons land. Het ziet er naar uit, dat de socialistische regering in Londen bezig is een belangrijk succes te boeken in de strijd tegen de inflatie. Ongeveer een jaar geleden bereikte het inflatietempo in Engeland het topniveau van bijna 28 procent op jaarbasis. Dat is nu al gedaald tot 15 à 16 procent en tegen het eind van dit jaar moet het verder zijn teruggedrongen naar 12 à 13 procent.

Dit is bereikt door een bijzonder strakke loonpolitiek, alsmede een dividendstop opdat de bedrijven zoveel mogelijk geld in kas kunnen houden. Aan die strakke loonpolitiek, die er in de praktijk op neer komt dat de werknemers door een nominale loonstijging van circa ƒ 30,- per maand ongeveer 80 procent van de prijsstijgingen vergoed krijgen, is volledige medewerking gegeven door het verbond van vakverenigingen de TUC, zij het niet van harte.

Zo'n strak loonbeleid, dat overigens voor alle inkomens geldt, is ook in de maak voor 1977. Tegen eind 1977 wil de Britse regering de inflatie hebben teruggedrongen tot 6 à 7 procent. Hoewel het de vraag is of dat helemaal zal lukken, vooral omdat de vraag naar geld aan het toenemen is vanwege de economische opleving, baseren internationale bankiers hierop voor een belangrijk deel hun verwachting, dat de waarde van het pond sterling zich tegenover de Amerikaanse dollar zal kunnen handhaven op de huidige prijs van 1,75 tot 1,80 dollar.

De politiek ter bestrijding van de inflatie wordt gecompleteerd door een strak monetair beleid, waardoor de binnelandse geldschepping uiterst beperkt is. De regering wil wel geld uit het buitenland aantrekken, reden waarom de binnenlandse vraag naar goederen nog steeds wordt afgisrëmd en de export wordt bevorderd. De hoog oplopende schulden aan het buitenland verwacht men vanaf 1978 te kunnen aflossen. Dan gaat de olie uit de Noordzee een zodanige besparing op de invoer leveren, dat volgens de huidige verwachtingen de betalingsbalans een structureel overschot gaat vertonen. Naar verwachting zal dat overschot tot zeker 1985 blijven toenemen. Overigens is de Britse buitenlandse schuld zo groot en de deviezenvoorraad in verhouding tot de geldhoeveelheid en het nationaal inkomen zo klein, dat de Britten voorlopig hun oliegeld niet zo makkelijk zullen kunnen gaan opsouperen als wij tot nu toe hebben gedaan met ons aardgasbel.

Deze verbeteringen in de Britse economie dienen door beleggers de komende tijd goed in het oog te worden gehouden. Het goedkopere pond heeft de toch al sterk internationaal georiënteerde Britse industrie in een betere concurrentiepositie gebracht. Bovendien is de produktiviteit per werknemer flink verbeterd. Daarom biedt de beurs van Londen, al is het koerspeil nu vrij hoog, kansen voor de sterk op export gerichte bedrijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Engelse socialisme realistisch

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken