Bekijk het origineel

Soldaten met

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Soldaten met "koude voeten'' in cel

1 minuut leestijd

NIEUWERSLUIS — Woensdagmorgen hebben zich de eerste twaalf soldaten gemeld bij de poort van het militair strafkamp Nieuwersluis om daar twee weken gevangenisstraf uit te zitten voor hun aandeel in de zogeheten „koude voetenzaak". De soldaten maken deel uit van een groep van 45 man die afgelopen, winter tijdens de felle kou in West-Duitsland op oefening demonstratief korte tijd het (strijd)bijltje er bij neerlegde.

Ze protesteerden daarmee tegen de huns inziens barre oefenomstandigheden. De krijgsraad kwalificeerde de protestactie als dienstweigering en veroordeelde de meeste soldaten tot twee weken militaire detentie in Nieuwersluis. De overige 33 soldaten zullen in de loop van de komende zes weken hun straf moeten ondergaan.

De eerste twaalf soldaten werden gistermorgen om half elf vanuit hun kazerne in Zuidlaren met een militaire vrachtwagen naar Nieuwersluis gebracht. Daar werden ze opgewacht door een "erehaag" van circa dertig leden van de Vereniging van Dienstplichtige Militairen en andere sympathisanten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Soldaten met

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken