Bekijk het origineel

Afgrijzen over moord Britse ambassadeur

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Afgrijzen over moord Britse ambassadeur

Ierse Republiek beschaamd over aanslag

4 minuten leestijd

LONDEN — Verontwaardigd en vol afgrijzen heeft men in Engeland zowel als in Ierland gereageerd op de zinloze moord op de Britse ambassadeur van Groot-Brittannië in Dublin, Eward Bigg.<br />

Premier Callaghan zei in een verklaring voor het geschokte Lagerhuis in Londen dat de mensen die de ambassadeur, nota bene zijn hoogst persoonlijke keus voor de functie in Ierland, in koelen bloede vermoordden, moeten worden beschouwd als vijanden van Ierland en Groot-Brittannië, ,,zij moeten worden vernietigd". De 54-jarige ambassadeur Eward Biggs kwam om het leven toen woensdagmorgen onder zijn donkerblauwe Jaguar een landmijn explodeerde. Met hem werd de 27-jarige secretaresse Cook van het leven beroofd en werden de permanente onder-secretaris in Dublin, Cubbon en de chauffeur van de dienstwagen O'Dricoll ernstig verwond.

Loopbaan

Eward Biggs was pas veertien dagen geleden in Dublin aangekomen om zijn nieuwe functie te aanvaarden. Hij was voordien tweede man op de Britse ambassade in Parijs en kon verder bogen op een lange staat van dienst in vooral Arabische landen.

Hij gold als deskundige in Arabische zaken. In de tweede wereldoorlog onderscheidde hij zich onder meer bij de slag van El Alamein, waar hij bij de hevige gevechten een oog verloor, reden waarom hij sindsdien met een zwarte monocle rondliep.

Kort na de aanslag werd een kordon rondom de stad gelegd en een grootscheepse jacht op touw gezet waarbij helikopters werden gebruikt. Ooggetuigen hadden gemaskerde en gewapende mannen zien vluchten in een busje. In de speculaties rond de mogelijke daders gold het ondergondse republikeinse leger als verdachte nummer een. De politie arresteerde O'Connell, een voormalige stafchef van de IRA en nu vice-president van de politieke vleugel van die organisatie, de Sinn Fein. 0'Connell was op het moment van zijn arrestatie bij een begrafenis. De politie liet weten dat men hem aanhield voor een routineverhoor en dat het te vroeg was om de voor de aanslag verantwoordelijke mensen aan te wijzen. Niettemin leek de aanslag op een geijkte IRA-actie.

Afstandsbediening

De landmijn moet op afstand tot ontploffing gebracht zijn. De auto van de ambassadeur vloog enkele meters de lucht in en kwam op zijn kop terecht. Geschat wordt dat voor de aanslag een explosieve lading van 100 kg werd gebruikt.

Britse vertegenwoordigers waren eerder doelwit van geweld in februari 1972 toen het ambassadegebouw in het hart van Dublin in de as werd gelegd. Dat gebeurde na een demonstratie tegen de door het leger gedode dertien demonstranten voor burgerrechten op de „bloedige zondag" in Londonderry.

In zijn geëmotioneerde toespraak tot het Lagerhuis zei premier Callaghan dat ook koningin Elizabeth, die de Olympische Spelen in Montreal bijwoont, diep geschokt was bij het horen van de moord op de ambassadeur. De premier vroeg zich af „waanneer er nu eens een einde komt aan de zinloze moorden".

Schaamte

De Ierse ambassade in Den Haag gaf een verklaring uit van premier Cosgrave van Ierland. Daarin zei hij onder meer dat het hele Ierse volk zich schaamt voor de brute moord op de Britse ambassadeur. Hij zei namens de Ierse regering dat al het mogelijke zal worden gedaan om de daders te achterhalen. Alle officiële gebouwen in Iederland vlaggen halfstok.

De genoemde politieke vleugel, de Sinn Fein, liet in een verklaring weten dat men de moord op de ambassadeur Eward Biggs ten strengste veroordeelt. „Mensen die dat doen zijn geen vrienden van Ierland". De Sinn Fein neemt in tegenstelling tot het illegale IRA het bestand in het conflict in acht.

In de zeven gewelddadige jaren die Ierland en de Noordierse provincie nu teisteren hebben 1.505 mensen het leven verloren. Eward Biggs is de eerste hoge Britse functionaris die er het leven heeft gelaten sinds de onafhankelijkheidsoorlog tussen Ierland en Groot-Brittannië in 1921 werd beëindigd. Hij is ook de vierde ambassadeur die dit jaar op gewelddadige wijze om het leven is gekomen. Vorige maand nog werd de Amerikaanse ambassadeur in Libanon vermoord.

Beloning

De Ierse regering heeft een beloning van 20.000 pond (100.000 gulden) uitgeloofd voor inlichtingen die leiden tot de arrestatie van de moordenaars. Volgens de voorstellen zouden de

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Afgrijzen over moord Britse ambassadeur

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken