Bekijk het origineel

Legers Griekenland-Turkije gemobiliseerd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Legers Griekenland-Turkije gemobiliseerd

Twist over olie in Aegëische Zee

2 minuten leestijd

ATHENE — De Griekse premier Carmanlis heeft woensdag in verband met de toenemende spanning tussen Griekenland en Turkije overleg gepleegd met zijn minister van defensie en de voornaamste bevelhebbers van de Griekse strijdkrachten.

In een bekendmaking van de regering werd gezegd dat Caramanlis aan het eind van het overleg uiting had gegeven aan zijn „grote tevredenheid" over de paraatheid van de strijdkrachten en "de leiders van de strijdkrachten met het door hen bereikte resultaat had gefeliciteerd".

In het regeringscommuniqué werden geen verdere bijzonderheden over de bespreking bekendgemaakt.

Griekenland en Turkije maken beide aanspraak op het recht om in de Aegeïsche Zee naar olie te zoeken, en volgens diplomatieke waarnemers is de toegenomen spanning onderdeel van een zenuwenoorlog tussen beide landen.

Mobilisatie

Griekenland en Turkije, beide lid van de NAVO, hebben hun strijdkrachten in staat van paraatheid gebracht en troepen samengetrokken langs hun gemeenschappelijke grens in Thracië en in het gebied van de Aegeïsche Zee, zo werd in kringen van het departement van defensie in Athene vernomen.

In Griekenland zijn leger en luchtmacht in staat van gevechtsparaatheid gebracht, patrouilleert het grootste gedeelte van de vloot in de Aegeïsche Zee, is de produktie van wapens en munitie opgevoerd en zijn kabinets- en commissievergaderingen over de Turks-Griekse kwestie een bijna dagelijks verschijnsel. Uit de koppen in de Griekse kranten krijgt men de indruk dat de oorlog iedere dag kan uitbreken.

Aanleiding

De beide landen hebben sinds de Turkse invasie van Cyprus, nu precies twee jaar geleden, op gespannen voet geleefd, maar de spanning steeg kort geleden ten top toen bekend gemaakt werd dat het Turkse onderzoekingsvaartuig „Hora" in de Aegeïsche Zee naar olie zou gaan zoeken.

Griekenland heeft laten weten dat het schip tot zinken zal worden gebracht als het zich waagt in wateren, die door de regering in Athene als territoriaal gebied worden beschouwd. Turkije heeft gewaarschuwd dat het krachtig zal terugslaan, als dat inderdaad mocht gebeu

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Legers Griekenland-Turkije gemobiliseerd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken