Bekijk het origineel

Afrikaanse scholen in Zuid-Afrika heropend

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Afrikaanse scholen in Zuid-Afrika heropend

Rust in steden nog niet weergekeerd

2 minuten leestijd

PRETORIA — De Afrikaanse scholen in de omgeving van Pretoria en Johannesburg, sinds het oproer van vorige maand gesloten, worden donderdag heropend, zo is woensdag officieel in Pretoria meegedeeld in een communiqué, dat is mede-ondertekend door enkele schoolhoofden en ouders van zwarte schoolkihderen.

De Zuidafrikaanse minister van politie Kruger verklaarde dat dit overeengekomen is tijdens een bijeenkomst met zwarte leiders van de betrokken gemeenschappen, die gevraagd hadden de scholen te heropenen. Het besluit is van toepassing op alle scholen voor zwarten in de stadsgebieden rond Johannesburg en Pretoria, zo zei Kruger.

De scholen werden gesloten na de onlusten van vorige maand in Soweto en andere stadsgebieden rond Johannesburg en Pretoria, waarbij 176 pereonen gedood werden en meer dan 1000 gewond raakten,

Oorspronkelijk zouden de scholen afgelopen dinsdag al heropend zijn maar op last van Kruger werd dit opgeschort in verband met de voortdurende onrust in de stadsgebieden en de geruchten dat er plannen waren om bij de heropening opnieuw te beginnen. Kruger heeft de zwarte leiders voorts toegezegd dat hij het vorige week afgekondigde verbod op openbare bijeenkomsten opnieuw zal bezien wanneer hij er zeker van is dat er geen verdere moeilijkheden te verwachten zijn in de stadsgebieden.

Het besluit de scholen te heropenen werd genomen ondanks de nog voortdurende uitbarstingen van geweld in de zwarte stadsgebieden.

Taalruzie

De directe aanleiding tot de rellen in Soweto vorige maand was een taaigeschil tussen de regering en de scholieren. Volgens waarnemers waren de diepere oorzaken echter andere grieven van de zwarte Zuidafrikaanse bevolking. Enkele van deze grieven zijn het nijpende tekort aan woonruimte, slechte openbare voorzieningen in de stadsgebieden en het recht van zwarte handel te drijven. Aan deze zaken is volgens de gezamenlijke verklaring die na afloop van het gesprek werd uitgegeven, aandacht besteed. Cruywagen heeft toegezegd data alle grieven zullen worden voorgelegd aan de minister voor bantoebestuur- en ontwikkelingen M. C. Botha.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Afrikaanse scholen in Zuid-Afrika heropend

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken