Bekijk het origineel

De maatregelen van Lardinois

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De maatregelen van Lardinois

2 minuten leestijd

<br />

De Europese landbouwcommissaris, ir. Pierre Lardinois, heeft in de Europese landbouwraad in Brussel een aantal maatregelen genoemd om de rundvleesmarkt in de Europese Gemeenschap, die moeilijkheden ondervindt als gevolg van de sterke droogte, te stabiliseren. Over die maatregelen zal de Europese Commissie, het "dagelijks bestuur" van de EEG, begin volgende week definitieve besluiten nemen.

De maatregelen komen op het volgende neer: de steunverlening voor de privé-opslag van rundvlees wordt uitgebreid van 80.000 ton nu, tot 100.000 à 120.000 ton. De aankoopregeling voor koeien wordt verlengd tot 15 september, dat wil zeggen dat tussen 31 juli en 1.5 september, nog eens dezelfde hoeveelheden rundvlees aangekocht kunnen worden als onder de huidige regeling, die eind juli afloopt. Die hoeveelheden zijn: 10.000 ton voor Frankrijk, 5.000 ton voor Duitsland, 12(K) ton voor Nederland, 12(K) ton voor België en 500 ton voor Luxemburg.

De Europese Commissie zal voorts bezien of ze de exportsubsidies op rundvlees en eventueel ook die op varkensvlees kan verhogen. Deze subsidies voor rundvlees zijn nodig om de grote hoeveelheden rundvlees die thans op de markt verschijnen gemakkelijker te kunnen afzetten buiten de Europese Gemeenschap. Omdat in het spoor van hel rundvlees ook varkensvlees moeilijkheden ondervindt zullen misschien voor dit soort vlees ook maatregelen nodig zijn. In de gebieden die het sterkst door de droogte zijn getroffen wil de commissie de steun verhogen die gegeven wordt om ondermelk te bestemmen tot veevoeder. Lardinois vindt het goed dat de lidstaten financiële hulp geven voor het transport van veevoeder naar gebieden waar dat nodig is, mits die nationale maatregelen maar in Brussel gemeld worden.

Lardinois is niet ingegaan op de wens van de Duitse landbouwminister, Ertl, om magere melkpoeder te bestemmen voor veevoeder. Ertl zei in de landbouwraad dat als er niet snel een einde komt aan de droogte, dit veelomvattende gevolgen zou hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

De maatregelen van Lardinois

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken