Bekijk het origineel

Geen betere spreiding van werkgelegenheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geen betere spreiding van werkgelegenheid

CNV over verstedelijkingsnota:

2 minuten leestijd

UTRECHT — „Te vrezen valt dat een evenwichtiger spreiding van de werkgelegenheid over het land niet bereikt zal worden", aldus het CNV in een commentaar op de onlangs gepubliceerde verstedelijkingsnota van minister Gruyters.

De extra aandacht die het noorden, gelet op de verslechterde werkgelegenheidssituatie, nodig heeft, ontbreekt in de nota. Het CNV noemt het onder de huidige omstandigheden onbegrijpelijk, dat de taakstelling voor het noorden in vergelijking met vorige beleidsvoornemens zelfs is verlaagd.

De verbetering van de situatie in het westen van het land wordt volgens het CNV te veel afhankelijk gesteld van het inrichtingsbeleid, terwijl met een dergelijk beleid nog onvoldoende ervaring is opgedaan om op een redelijk succes te kunnen rekenen.

Ook de bestaande werkgelegenheid moet worden gespreid om een evenwicht tussen wonen en werken te bereiken. Het CNV vindt daarom nader onderzoek nodig naar de al bestaande ,,migratiegeneigdheid" van het bedrijfsleven en de bevolking.

Beperking

Het acht zo ook een minder stringente beperking van het aantal kernen buiten het westen mogelijk. Gemeenten die met een grote werkloosheid kampen, moeten volgens het CNV in staat zijn om voor de eigen bevolking werkgelegenheid aan te trekken. Met name voor het noorden is het beleid naar de mening van de vakcentrale teveel gericht op de stad Groningen en het Eemshavengebied. Het CNV stelt, dat het bestaande aantal groeikernen daarin ieder geval niet mag worden ingeperkt.

Woonkosten

Het CNV zegt dat de nota onvoldoende in staat is een betere inrichting van de verstedelijkte gebieden in het vooruitzicht te stellen. In dit verband wijst het CNV onder meer op het verschil in woonkosten voor het bewonen, van een nieuw huis in de steden en gemeenten in de omgeving ervan. De regering stelt weliswaar subsidies op grondaankopen voor om de woonkosten te drukken, maar — aldus het CNV — dergelijke subsidies kunnen ertoe leiden dat de grondprijzen verder stijgen.

Over de verkeersmobiliteit en de knelpunten in de ruimtelijke ordening zegt het CNV, dat niet in eerste instantie moet worden gedacht aan maatregelen die zijn gericht op het onmogelijk maken van particulier vervoer, maar aan het stimuleren van het openbaar vervoer. Een verliesgevende exploitatie van het openbaar vervoer acht het daarbij in principe aanvaardbaar, evenals een lastenverzwaring van het particulier vervoer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Geen betere spreiding van werkgelegenheid

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken