Bekijk het origineel

Echteld blijft eigen baas

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Echteld blijft eigen baas

Wetsontwerp over herindeling West-Betuwe

2 minuten leestijd

DEN HAAG/APELDOOBN — Woensdag heeft minister van Binnenlandse Zaken, mr. W. F. de Gaay Fortman, een wetsontwerp aangeboden over de gemeentelijke herindeling van de West-Betuwe. Hierin staat ondermeer dat de bewindsman geen aanleiding ziet om de gemeente Echteld te betrekken in de herindeling.

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer heeft indertijd een voorlopig verslag over deze zaak uitgebracht. Hierin stond ook dat de gemeente Echteld moest overgaan naar de gemeente Tiel. Daarop waren door allerlei instanties veel bezwaren gemaakt. Op grond van nadere informatie van Gedeputeerde Staten van Gelderland is de minister van mening dat er nu geen aanleiding meer toe bestaat om een deel van de gemeente Echteld te laten overgaan naar de gemeente Tiel.

Uit het verder verloop van de nota blijkt dan ook dat Echteld niet verder, betrokken wordt bij de herindeling van de Betuwe. Zoals bekend zullen volgens het wetsvoorstel er veertien Westbetuwse gemeenten worden opgeheven om plaats te maken voor drie nieuwe. De gemeenten Beesd, Beusichem, Buren, Buurmalsen, Culemborg, Deil, Est en Opijnen, Geldermalsen, Haaften, Ophemert, Tiel, Varik, Waardenburg en Zoelen zullen worden opgeheven en plaats moeten maken voor de gemeenten Tiel, Culemborg en Geldermalsen.

Voorzieningen

Minister De Gaay Fortman schrijft in zijn memorie van toelichting ondermeer, dat de gedachte om in de West-Betuwe tot de vorming van drie gemeenten te komen vooral berust op de wens om voor elk van de te vormen gemeenten zo veel mogelijk voorzieningen te creëren. De hoeveelheid van deze voorzieningen hangt af van de mogelijkheden die de grootste gemeente daartoe biedt.

Het is duidelijk volgens de bewindsman, dat in de West-Betuwe feitelijk slechts drie kernen hiervoor in aanmerking komen. Dit gegeven is de grondgedachte geweest voor de gemeentelijke herindeling van de West-Betuwe.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Echteld blijft eigen baas

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken