Bekijk het origineel

Luchtvervuiling bedreigt gebouwen op Acropolis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Luchtvervuiling bedreigt gebouwen op Acropolis

Grieken gaan tempels overplaatsen

2 minuten leestijd

ATHENE — Binnen niet al te lange tijd zal de 2500 jaar oude Erechteion tempel met de zeven Caryatiden op de historische heuvel Acropolis door een doorzichtige air-conditioned plastic hoes beschermd worden tegen de luchtvervuiling. Later zal de tempel permanent worden overgeplaatst naar een museum. De Griekse minister van wetenschap en kultuur Constantine Tripanis heeft dit woensdag bekend gemaakt.

De minister zei verder, dat in de omgeving van de Acropolis speciale weinig vervuilende brandstof zal gebruikt worden en dat bussen voortaan uit het gebied geweerd zullen worden. De bussen met toeristen laten vaak hun motor voortdurend draaien, ook als ze stilstaan, om de airconditioning te kunnen laten werken. Tripanis, die sprak voor een gehoor dat bijeen was in het kader van besprekingen over een gezamenlijk programma van Grienkenland en de UNESCO om antieke bouwwerken te beschermen, zei dat de genoemde beslissing „onpopulair maar noodzakelijk" is. Naar schatting twee miljoen toeristen komen elk jaar het Erechteion bezichtigen. De minister zei dat de vervuiling het marmer nu al bijna een halve centimeter had weggevreten. De overbrenging naar het museum dat momenteel gebouwd wordt, zal in de loop van het volgende jaar plaatsvinden.

Toegangsprijzen hoger

Een van de zeven Caryatiden, die dienen als pilaren waarop de tempel rust, is in de vorige eeuw naar het Britisch museum overgebracht en de konditie van deze zuil is aanzienlijk beter dan die van haar achtergebleven zusters. In een UNESCO-rapport dat eerder dit jaar werd gepubliceerd, stond dat de vervuiling de laatste 40 jaar meer schade aan de gebouwen op de Acropolis had toegebracht dan de tand van 400 jaar tijds. Tripanis zei dat aan de genoemde maatregelen tegen bussen en het gebruik van weinig vervuilende brandstof streng de hand zal worden gehouden.

De beschermende maatregelen zullen, aldus Tripanis, uiteraard aardig wat geld gaan kosten. De momenteel extreem lage prijzen voor een bezoek aan een museum, zullen daarom gaan stijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Luchtvervuiling bedreigt gebouwen op Acropolis

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken