Bekijk het origineel

Overeenstemming over opzet beheersorgaan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Overeenstemming over opzet beheersorgaan

Voonaadvorming olieprodukten

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Er komt een centraal orgaan dat zich gaat bezighouden met de voorraadvorming van de belangrijkste aardolieprodukten. Minister Lubbers (Economische zaken) bereikte over vorm en opzet van dit orgaan overeenstemming tijdens het overleg met de olie contact commissie, de Nederlandse vereniging voor groothandel in aardolieproducten en de Nederlandse organisatie van olie- en kolenhandelaren.

Dit overleg was nodig geworden vanwege de financieringsmoeilijkheden die de voorraadplicht voor het bedrijfsleven, in het bijzonder voor de onafhankelijke importeurs, betekent. De voorraadplicht is neergelegd in het wetsontwerp voorraadvorming aardolieprodukten. Importeurs en rafflnadeurs zijn verplicht van de belangrijkste aardolieprodukten een voorraad aan te houden ter grootte van 90 dagen binnenlands verbruik.

Brief

In een brief aan de Tweede Kamer heeft Lubbers meegedeeld dat deelname aan het centraal orgaan open staat voor iedere voorraadplichtige. Het centraal orgaan draagt zorg voor financiering van de aan dit orgaan overgedragen voorraden en beheert deze. Voor de kosten die het centraal orgaan maakt, verlangt het van de deelnemers afdrachten. In de opbouw van de maximumprijzen wordt een element voor voorraadkosten opgenomen.

Soepel

Het orgaan dient zo te worden opgezet, dat het de gelegenheid biedt doeltreffend in te spelen op nu nog onvoorzienbare behoeften die in de praktijk kunnen blijken en dat het een soepel functioneren van het systeem mogelijk maakt. Daarnaast zal de mogelijkheid van overheidsinvloed moeten worden gewaarborgd.

Daartoe zal de overheid in de eerste plaats in het bestuur van het centraal orgaan moeten zijn vertegenwoordigd. De op te stellen statuten zullen voorts worden onderworpen aan de goedkeuring van de minister van Economische zaken. Bepaalde beslissingen van het centraal orgaan dienen te worden onderworpen aan de goedkeuring van de overheid, of aan het vetorecht van de overheidsvertegenwoordiger in het bestuur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Overeenstemming over opzet beheersorgaan

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken