Bekijk het origineel

Geleidelijke vermindering eendenkooien

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geleidelijke vermindering eendenkooien

1 minuut leestijd

DEN HAAG — In ons land zijn 140 bij de overheid geregistreerde eendenkooien, zo is uit een telling van juli 1975 gebleken. Van dit aantal wordt ruim 20 procent niet meer als vangmiddel gebruikt. De overheid bezit 31 kooien, 91 zijn in particulier bezit en 18 kooien zijn van organisaties op het gebied van natuurbescherming.

Deze cijfers staan vermeld in de memorie van toelichting op de wijziging van de jachtwet. Deze wet is uit 1955 en dient volgens minister Van der Stee van Landbouw en Visserij, staatssecretaris Meijer van CRM en minister Van Agt van Justitie te worden aangepast aan gewijzigde omstandigheden. Zo willen de ministers het aantal eendenkooien geleidelijk verminderen en de ,,bescherming" die de kooiker heeft ,,terugdraaien". De „bescherming" is gelegen in het verbod voor andere mensen dan de kooiker binnen een bepaalde kring om de kooi te zijn (afpalingsrecht), zodat de eenden rond de kooi niet zullen worden verjaagd.

De 140 eendenkooien in ons land worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Er zijn 87 vangkooien, 14 vang/ringkooien, 4 vang/schietkooien, twee ringkooien, negen schietkooien en 24 overige kooien waaronder de vervallen kooien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Geleidelijke vermindering eendenkooien

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken