Bekijk het origineel

Andreotti wil economie Italië gezond maken.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Andreotti wil economie Italië gezond maken.

Plan om begrotingstekort te verkleinen.

2 minuten leestijd

ROME - De Italiaanse kabinetsformateur, de christendemokraat Andreotti, heeft donderdag een programma bekend gemaakt, dat bedoeld is om de stagnerende economie „op te ruimen" door de verspilling door de overheid te verminderen, het werkloosheidpercentage omlaag te brengen en de industrie produktiever te laten draaien.

Andreotti probeert nu al twee weken om een nieuwe regering te vormen, nadat het vorige kabinet in april aftrad en er in juni algemene verkiezingen moesten worden gehouden. De formateur is donderdag begonnen met wat hij hoopte de laatste gespreksronde met de partijleiders om hun goedkeuring te verkrijgen voor een politiek en economisch program voor Italië. Andreotti's partij is fel gekant tegen enige formele samenwerking met de communisten die bij de laatste verkiezingen ruim een derde van de stemmen kregen, terwijl de socialistische partij, wier steun Andreotti nodig heeft om een kabinet te kunnen vormen, geen steun wil verlenen aan de formatie tenzij de communisten ook een stem in het regeringskapittel krijgen.

Inflatie

Andreotti heeft in een poging de communistisch georiënteerde vakbonden wat te paaien, hun gezichtspunten inzake de formatie die zij hem donderdag hebben meegedeeld „zeer nuttig" genoemd. Het programma dat Andreotti donderdag bekend rnaakte, heeft als belangrijkste punten het terugdringen van de inflatie, het verminderen van het tekort op de handelsbalans, een hogere industriële efficiency en een betere toedeling van regeringsgelden. Het afgelopen jaar heeft het tekort op de staatsbegroting 14 biljoen lire bedragen, bijna het dubbele van het tekort van 1974. Dit jaar zal het tekort waarschijnlijk 16 biljoen lire belopen en voor 1977 neemt men zelfs een tekort van 23 biljoen lire te moeten vrezen.

Openbaar vervoer

Daarenboven heeft Italië een schuld aan buitenlandse bondgenoten, die hebben geholpen om de zwakke lire te steunen, ten bedrage van 16 miljard lire. Andreotti wil het tekort op de begroting vooral terugdringen „door zwaardere fiscale lasten en een herziening van de tarieven voor openbare diensten". Momenteel is vooral het openbaar vervoer een geldverslindende post. De bussen zijn dan ook erg goedkoop en soms zelfs gratis. Andreotti noemde ook het nationale gezondheidssysteem, waarvan de kosten „letterlijk geëxplodeerd" zijn.

De formateur kondigde verder aan, dat alle stadsbesturen binnen drie jaar hun boeken zullen moeten openleggen voor een grondige controle.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Andreotti wil economie Italië gezond maken.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken