Bekijk het origineel

Politiek asiel aan Turk geweigerd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Politiek asiel aan Turk geweigerd

Jongeman op vliegtuig gezet

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — De Turkse jongeman (19) — een Syrisch-orthodox christen — die zondag na aankomst op Schiphol politiek asiel in ons land had gevraagd is gistermiddag uitgewezen. Nadat de staat een kort geding — om de uitwijzing tegen te houden — had gewonnen, is de Turk Cuzeyf Cengiz op Schiphol in een Turks lijnvliegtuig gezet.

De ministerraad, die donderdag on.der leiding van minister De Gaay Fortman als minister-president ad interim heeft vergaderd, heeft de asielaanvraag besproken, maar is tot de conclusie gekomen, dat de Turk geen aanspraak kon maken op de status van politiek vluchteling.

Volgens eigen verklaringen had de Turk zo nu en dan wat onaangenaamheden van Moslim-dorpsgenoten ondervonden, maar van vervolging op religieuze gronden is geen sprake. De regering meent dan ook dat aan de uitzetting voor de jongeman geen levensgevaar verbonden is.

Ongeveer 90 Syrisch-orthodoxe christenen van Turkse origine mogen intussen op humanitaire overwegingen in ons land blijven. Zij zijn de afgelopen maanden ons land binnengekomen, omdat zij, naar hun zeggen, in Turkije zouden worden vervolgd. Ook naar hun beweringen is een onderzoek ingesteld, maar van vervolging is niet gebleken.

De Amsterdamse advocaat van de Turkse christen mr. P. J. Kardoes eiste in het kort geding dat de regering de reeds verstrekte last tot uiteenzetting zou schorsen en dat zijn cliënt meteen op vrije voeten zou worden gesteld. Volgens mr. Kardoes zou de jonge Turk in eigen woongebied in Turkije blootstaan aan vervolging en geweld door de dominante Islamitische bevolkingsgroep van 40 miljoen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Politiek asiel aan Turk geweigerd

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken