Bekijk het origineel

Welke standplaats kiezen we?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Welke standplaats kiezen we?

4 minuten leestijd

Waarom doet deze plant het bij mij niet en bij een ander wel? Een vraag die men vrij veel kan horen. Het antwoord ligt in de meeste gevallen bij de vrager zelf, omdat het in bijna alle gevallen een kwestie van verzorging en milieu is. Niet alleen de hoeveelheid water en voeding spelen hierin een grote rol, maar ook de standplaats. Het gaat erom hoeveel licht de plant ontvangt. <br />

Licht is voor alle planten onontbeerlijk, maar er is wel een groot verschil tussen de planten onderling wat betreft de hoeveelheid licht die de planten nodig hebben. Wat dat betreft kunnen we ze in twee groepen indelen. De bloeiende planten, waarvan een deel zeer veel licht en ook zon nodig heeft om tot een goede bloei te komen en een ander deel dat juist weinig licht nodig heeft om toch te bloeien. Dit geldt evenzeer voor de planten die als „bladplantep" bekend staan. Ook hier kan men terdege onderscheid maken omdat ook hier de lichtbehoefte zeer verschillend zal zijn. We zullen een en ander eens doornemen.

Bij het opnieuw aanschaffen van kamerplanten zal men niet in het wilde weg zomaar wat kopen, men moet enigszins rekening houden met de ligging van het huis en met de ruimte die er beschikbaar is op de vensterbank. Pas dus de planten aan bij de omgeving, bij het milieu; dan pas kunt u zeker zijn van een optimale groei. Voor ieder huis kan dit anders zijn; dat is het als regel ook.

We zullen eerst een aantal planten doornemen waarvan de lichtbehoefte zeer gering is.

Gatenplant

Een zeer bekende plant is de Monstera of Gatenplant, deze groeit van nature in de bossen en klimt in de bomen, zit dus vrijwel altijd onder een bladerdak, heeft dus geen behoefte aan veel zon. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat ze het in een zonnige kamer niet zullen doen, maar de behoefte is niet direct aanwezig. Dan de Bilbergia, een Brömelia-soort; de meeste-Bromelia's stellen wat het licht betreft geen hoge eisen. Ook verschillende soorten Feperomia hebben wat dat betreft weinig pretenties. Hetzelfde geval is het met de Ficus-soorten. Ook hier is de lichtbehoefte gering en dat is ook zo bij de Fatsia of Vingerplant en bij de aanverwante Fatshedera. Wel moet men er altijd rekening mee houden dat de bontbladige variëteiten van een bepaalde plantensoort meer licht nodig hebben dan de gewone groenbladige. De bontbladige hebben minder bladgroen om te assimileren en als ze minder licht ontvangen zullen ze van zichzelf meer bladgroen gaan vormen om toch aan hun behoeften te kunnen voldoen. Met als gevolg dat de bontbladigheid (dus de sierwaarde) dreigt verloren te gaan. Ook de Fhilodendron „Red Emerald" heeft betrekkelijk weinig licht nodig, wat trouwens met meer Philodendron-soorten het geval is. Dit is zomaar een greep uit een aantal planten. Er zijn natuurlijk veel meer soorten te noemen, maar dat is in dit bestek uiteraard niet mogelijk. Het zal in veel gevallen ook van het persoonlijk inzicht afhangen, als men de planten goed observeert weet men het in heel veel gevallen vrij spoedig.

Geen volle zon

Zoals reeds is gezegd, moeten de bontbladige planten als regel veel licht ontvangen, maar dat wil nog niet zeggen volle zon. Men moet hierin wel terdege verschil zien: volle zon kan voor veel planten ook weer funest zijn. Enige planten voor een lichte plaats zijn o.a. de Hedera canaFieus eleastica „schrijveriana". Over het algemeen behoeft de Ficus geen al te lichte plaats. riënsis, een klimop met mooie grote bonte bladeren, evenals een paar Hedera-rassen, al dan niet met groen of bont blad. De 6ynura procumbens of Fluweelplant kan zowel in het gematigde licht als in het licht staan. In het laatste geval zal de kleur intenser zijn daar ook hier weer een tekort aan bladgroen een grote rol speelt.

Kaapse viool

De bekende Saintpaulia of Kaapse viool heeft eveneens geen behoefte aan volle zon, gewoon licht is ruim voldoende om tot bloei te komen. De Peperomia's kunnen met weinig licht volstaan maar een uitzondering geldt weer voor de Peperomia's met bonte bladeren: geen volle zon maar wel een lichte standplaats is hier een vereiste. Hetzelfde is het geval met de Ficus eleastica „Schrijveriana" (zie de plaat), ook hier weer een lichte plaats hoewel de Ficus over het algemeen als groene plant niet zo licht behoeft te staan.

De verscheidenheid is groot zoals u ziet; een volgende maal iets meer over dit onderwerp, daar er nog voorbeelden te over zijn.

FLORIST

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Welke standplaats kiezen we?

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken