Bekijk het origineel

Interessante wrakken in Aegeïsche zee

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Interessante wrakken in Aegeïsche zee

Onderwaterspeurder Cousteau aan het werk

3 minuten leestijd

ATHENE — De vermaarde Franse onderwaterspeurder Jaques Cousteau heeft deze week bekendgemaakt dat hij op de bodem van de Aegeïsche zee prachtige antieke voorwerpen van goud, brons en klei heeft gevonden.

Hij was drie maanden aan het speuren geweest en had onder meer veel scheepswrakken ontdekt waarvan de oudste dateerden uit de eerste helft van onze jaartelling, alsook het enorme Britse passagiersschip de Britanic dat in de eerste wereldoorlog tot zinken was gebracht.

Op een persconferentie vertelde de heer Cousteau dat de bodems der Griekse zeëen een „paradijs waren van oude en historische kunstschatten" maar dat zowel de tijd als rovende piraten niet stil hadden gestaan of gezeten en dat er al heel wat was verdwenen of vernield daar beneden.

Voorwerpen

Cousteau had met zijn „Calypso" voornamelijk de zeebodem afgespeurd bij de eilanden Antikithira en Kreta. Hij ttondtoonde de pers 126 voorwerpen die hij en zijn medewerkers naar boven hadden gebracht waarvan de fraaiste en waardevolste waren drie goudstaven, een gouden ring en een prachtig bewerkt juwelen halssieraad. Voorts munten, voorwerpen van aardewerk zoals urnen, stukken van standbeelden en alle mogelijke overblijfselen van hout, lood en ijzer die afkomstig waren van vele eeuwen oude schepen.

Bij het thans niet meer bewoonde eiland Dias, niet ver van Herkalion op Kreta, had Cousteau „een gehele haven gevonden en alle mogelijke ongelooflijke overblijfselen uit het verre verleden", zoals twee schepen uit de eerste eeuw van de Christelijke jaartelling en een uit de 17de eeuw dat Turks kon zijn maar ook Venetiaans.

In dit schip had men 10 bronzen platen, twee bronzen kanonnen, voorwerpen van marmer en porselein alsmede eigendommen van de bemanning aangetroffen. Ter hoogte van het noordpunt van Kreta was een schip gevonden dat in 1668 tot zinken was gebracht tijdens een zeeslag. Het was vermoedelijk van Franse nationaliteit en had ongeveer 290 koppen aan boord gehad. Dit laatste had Cousteau vastgesteld aan de menselijke voverblijfselen, zoals schedels, die in de modderige zeebodem waren gevonden. ,

Opgeruimd

De 250 meter lange Britanic had 2500 lassagiers en 950 bemanningsleden aan }oord toen hij ten onder ging. Het schip lag op zijn zij, aldus Cousteau, en men was erin gegaan en had er zoveel mogelijk gefilmd. Cousteau kwam tot de ontdekking op deze reis „dat alles dat minder dan 20 meter beneden de oppervlakte lag wel was verdwenen". Tot op een diepte van 45 meter hadden erosie en vissen de zaak wel „opgeruimd" en daarom was men gaan zoeken op 50 meter en meer diepte, waar de voorwerpen door modder waren bedekt.

Het onderzoek van Cousteau in het genoemde gebied was nog niet afgerond. „Wij hebben ervoor nog 15 gunstige dagen nodig" en dan gaan ze zoeken bij Marathon en bij het eiland Thira waar, volgens de legende, de stad Atlantis had gestaan die door een vulkanische uitbarsting was verzwolgen. „Vermoedelijk zit dat daar wel zo dik onder de modder en de lava dat het moeilijk werken zal worden", aldus Cousteau, „Maar we zijn van plan ons met een Bathyscaap in de oude vulkaantrechter te laten zakken".

De expeditie van Cousteau wordt gefinancierd door de Griekse regering die het gevondene wil tentoonstellen, de film verhuren en het toerisme erdoor aanmoedigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Interessante wrakken in Aegeïsche zee

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken