Bekijk het origineel

Versterking voor Sowjetvloot via de Dardanellen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Versterking voor Sowjetvloot via de Dardanellen

NATO ziet werkeloos toe

2 minuten leestijd

LONDEN — De Sowjetvloot in de Middellandse Zee is versterkt met het 40.000 ton metende vliegdekschip de Kiew. De vloot bestaat nu uit ongeveer 70 schepen, 10 meer dan de Amerikaanse Zesde Vloot.

De Kiew is het eerste vliegdekschip der Sowjetmarine dat zich bij de vloot van dat land in de Middellandse Zee heeft aangesloten. Het kwam zondag via de Turkse Dardanellen binnen.

In westerse kringen was bekend dat de Kiew, het eerste schip van de Koerielklasse vliegdekschepen, werd gebouwd en ook dat er thans wordt gewerkt aan een tweede op de Nikolajewwerf ten oosten van Odessa. Dit schip zal de Minsk heten.

Van de Kiew kunnen slechts vliegtuigen verticaal opstijgen en op die manier landen, maar dat dit schip zich nu bij de Sowjetvloot in de Middellandse Zee heeft aangesloten, aldus zei een medewerker van het te Londen gevestigde Internationale instituut voor strategische studies maandag, „betekent een verlaten van de kwalitatieve krachten die daar tot nu toe hebben bestaan".

Het bericht over de versterking van de Sowjetvloot in de Middellandse Zee volgde nadat bekend was geworden dat Frankrijk de Amerikaanse vloot in de zee feitelijk gaat versterken. De Britse (conservatieve) "Daily Telegraph" wijdde deze week het volgende commentaar aan de brutale doorvaart door de Dardanellen:

„Een belangrijk moment in de recente fantastische uitbreiding van Rusland's macht ter zee was afgelopen zondag aangebroken, toen het eerste Sowjet-vllegdekschip, de 40.000 tons Kiev, door de Bosporus vanuit de Zwarte Zee in de Middellandse Zee aankwam. Tegelijkertijd behaalde de Sowjet-Unie een onheilspellende diplomatieke triomf. Zonder enig tegenwerpen van de NATO-krachten sloeg zij een enorm gat in de Conventie van Montreux van 1936, die het passeren van oorlogsschepen, inclusief vliegdekschepen, door de Straten beperkt".

Noch Groot-Brittannië, noch Frankrijk, noch een van de andere NATO-landen hebben de zaak ter sprake gebracht. Als Amerika evenwicht probeert te houden, dan komt een luid protest van India en andere landen. Weliswaar heeft Amerika meer en grotere vrachtschepen, maar zij zijn verspreid over de gehele wereld om de Westerse handel en contacten te beschermen. Rusland, dat grote continentale landoppervlak, beschouwt zijn enorme zeemacht - die al groter en modemer is dan die van Amerika - allereerst en voomamelijk als een aanvalswapen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Versterking voor Sowjetvloot via de Dardanellen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken