Bekijk het origineel

Rekening houden met kleur van gemeente

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rekening houden met kleur van gemeente

Mr. Verdam over benoemingsbele

4 minuten leestijd

UTRECHT — „Hoe gaat u eigenlijk te werk bij burgemeestersbenoemingen in de provincie Utrecht", zo vroeg het SGP-statenlid Nagtegaal enige tijd geleden aan de commissaris van de Koningin in deze provincie.<br />

,,Bijzonder democratisch", zo vond mr. P. J. Verdam. Hij wees erop, dat hij rekening pleegt te houden met de politieke kleur van de gemeente, met de persoon van de sollicitanten en hun bekwaamheid. Daarnaast gaat de commissaris op bezoek in de ,,vacante" gemeente, waar de gemeenteraad een profiel van de nieuwe burgemeester mag schetsen. „Ik hoor dan een heleboel dingen, die ik al wist. Toch verneem ik behartenswaardige dingen die ik goed in mijn oren knoop. Over personen mag in een dergelijke raadsvergadering natuurlijk niet worden gesproken. Er vallen echter wel eens namen en aangezien ik niet doof ben, hoor ik die natuurlijk ook". Mr. Verdam heeft geen bepaalde voorkeur voor leeftijden. Soms vraagt de raad om een „jonkie", terwijl een andere gemeenteraad zegt: "stuur geen jongeman". Uit de provinciale cijfers blijkt, dat de gemiddelde leeftijd van de burgemeesters in de provincie Utrecht 52,20 jaar is. Op het tijdstip van hun benoeming was dit 46,4 jaar.

Voordracht

Sinds zijn benoeming tot commissaris in de provincie Utrecht heeft mr. Verdam 31 keer een aanbeveling moeten doen voor een burgemeesterspost. Daarbij ging het om 29 gemeenten, omdat voor de grotere gemeenten (Amersfoort en Utrecht) tweemaal een voordracht moest worden gemaakt. In totaal kreeg mr. Verdam 906 sollicitaties, zodat er gemiddeld 31 personen per vacature reageerden. Van de 29 burgemeesters kwamen er 12 uit de provincie Utrecht. De commissaris draagt liever geen kandidaten voor, die woonachtig zijn in de "vacante" gemeente. Hij is van mening, dat daaraan grote bezwaren zijn verbonden. Mocht de bewuste sollicitant nu net wel de geschikte kandidaat zijn, dan wil mr. Verdam toch eerst het college van wethouders over een dergelijke benoeming wel eens horen.

Godsdienst

De godsdienstige overtuiging van de kandidaten kan een rol spelen bij een benoeming. „Indien er in een gemeente nadrukkelijk om wordt gevraagd, zal ik er zeker rekening mee houden. Het is slechts één factor onder de vele. ,,Er is echter geen kerkgenootschap waarvan het lidmaatschap een belemmering zou vormen om tot burgemeester te worden benoemd. Ditzelfde geldt voor de politieke geaardheid van personen, met deze uitzondering, dat de minister van binnenlandse zaken nadrukkelijk heeft verklaard geen leden van de CPN op een burgemeesterspost te willen benoemen". Van de 43 Utrechtse burgemeesters zijn er 18 Nederlands Hervormd, 9 Gereformeerd, 10 Roomskatholiek, 1 Doopsgezind en 4 Remonstrant. Eén burgemeester heeft geen kerkgenootschap opgegeven. Wat hun kleur betreft, blijken ook in de Utrechtse gemeenten de CDA-partijen een overheersende rol te spelen; CHU 10 posten, ARP 10 evenals KVP 10 burgemeesters. Acht burgemeesters behoren tot de VVD, 3 tot de PvdA, 1 tot de PPR en 1 tot D'66.

Jacquet

De kandidaten, die voor een gesprek met de Commissaris naar Utrecht komen hoeven in niet jacquet te komen. "Tijdens het gesprek met mr. Verdam kunnen zij eveneens gebruik maken van de beschikbare stoelen in de kamer van de commissaris. In vroeger tijden — ook nog in deze eeuw — is het wel voorgekomen, dat de kandidaten moesten blijven staan. Op een vraag — tijdens de vergadering van het seniorenconvent — of er bij de beoordeling van de kandidaten inlichtingen bij de BVD worden gevraagd antwoordde mr. Verdam: „Er plegen geen andere antecedenten te worden gevraagd dan de gebruikelijke!". Hij deelde verder nog mee, dat naar zijn overtuiging voor een burgemeester vooral belangrijk was of hij een goed voorzitter van de raad zou ziin. De nieuwe burgemeester moet kunnen coördineren en goed kunnen luisteren, óók naar godsdienstige en politieke minderheden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Rekening houden met kleur van gemeente

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken