Bekijk het origineel

Amerikanen eten de Europese rabarber

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Amerikanen eten de Europese rabarber

„Planten over de zee"

2 minuten leestijd

LONDEN — Dat de Amerikanen rabarber kunnen eten hebben ze te danken aan Benjamin Franklin. Deze bracht de eerste rabarberplanten uit Europa mee naar de koloniën. Sir Walter Raleigh bracht de tabak in omgekeerde richting.

In feite is al bijna 400 jaar lang een intensieve uitwisseling van planten tussen deze en gene zijde van de Atlantische Oceaan gaande. In Engeland is nu een tentoonstelling ingericht van deze „planten over de zee" in het kader van de viering van het 200-jarig bestaan van de Verenigde Staten.

De tentoonstelling in de botanische tuinen in Kew geeft een overzicht van de transatlantische „transplantaties" sinds het vroegste begin.

De eerste kolonisten, die niet wisten wat zij in het nieuwe werelddeel zouden aantreffen, namen planten en zaden met zich " mee. Nuttige planten, zoals granen en groenten, sierplanten zoals stokrozen, en fruitboompjes. Deze laatste, bijvoorbeeld appels, waren in Noord-Amerika onbekend tot de kolonisten ze introduceerden. LifterS

De kolonisten brachten ook, ongewild, zogenoemde „lifters" mee, waaronder veel onkruid. Op deze manier maakte de boterbloem haar intocht in de nieuwe wereld.

Seringen werden echter doelbewust overgebracht, evenals de Italiaanse populier en de Noorse esdoorn. Volgens onderzoekers was Benjamin Franklin de overbrenger van de sojaboon.

Al voor 1673 kweekte een zekere John Tradescant in zijn tuin in Londen kruipplanten, moerascypressen en madelieöes die uit Amerika waren geïmporteerd. In datzelfde jaar ging zijn zoon naar Viriginia om daar exotische planten te halen.

In 1672 verscheen in Engeland een boek van John Josselyn waarin deze beschreef wat de tuinen en velden in de kolonies te bieden hadden. Kool, sla, tarwe, komkommers, goudsbloemen. De titel van zijn boek was nogal aan de lange kant: „De zeldzaamheden van Nieuw-Engeland, ontdekt in vogels, dieren, vissen, slangen en planten van dat land, samen met de fysieke en chirurgische remedies waarmee de inboorlingen hunne ongesteldheden, wonden en kwetsuren voortdurend plegen te genezen". De tentoonstelling in Kew brengt hulde aan de eerste in Amerika geboren botanicus, John Bartam, in 1699 geboren, als „een groot verzamelaar, die enorme hoeveelheden materiaal naar Europa stuurde".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Amerikanen eten de Europese rabarber

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken