Bekijk het origineel

,,BnisseP' overweegt een procedure tegra Yier EEG-lidstaten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

,,BnisseP' overweegt een procedure tegra Yier EEG-lidstaten

2 minuten leestijd

BRUSSEL — De Europese Commissie, het „dagelijks bestuur" van de EG, heeft besloten tegen Frankrijk. Duitsland, Italië en het Verenigd Koniidoijk in principe een juridische pro«^ure voor het Europese hof te Luxemburg te beginnen. Dat is gisteren door de woordvoerder van de Europese Commissie meegedeeld. Volgens de commissie hebben deze landen het Europees verdrag geschonden door onderling met de Verenigde Staten en Japan bcimalde criteria voor de toekenning van exportkredieten af te spreken.

De commissie voelt zich gesterkt door een uitspraak, daterend van eind vorig jaar, van het Europese hof, waarin wordt gezegd dat alle kwesties inzake uitvoerkredieten behoren tot de Europese handelspolitiek. De bevoegdheid

Portemonnee van Europeaan
Denemarken Zwitserland,__, Frankrijk Zweden

ttiitsland iMxemburg Engeland Oostenrijk Ierland Griekenland België. Nederland Hoorwegen Finland Italië Spanje met betrekking tot de handelspolitiek komt niet meer toe ^an de lid-staten maar aan de Europese Gemeenschap. Afspraken in verband met exportkredieten moeten dus door de gemeenschap worden gemaakt en niet door de afzonderlijke lid-staten, aldus de redenering van de Europese Commissie in Brussel.

Bepaling
. Volgens de procedure die in het Europees verdrag is bepaald gaat de commissie nu de vier betrokken landen formeel erop wijzen dat zij zich niet aan de bepalingen van het Europees verdrag hebben gehouden. Slaan de lid-staten de vermaning van de commissie in de wind, dan gaat de commissie de zaak aanhangig maken bij het Hof van Justitie van de Gemeenschappen.

België heeft, als enige van de „kleine landen" van de EG, nog niet zo lang geleden besloten voor de toekenning van uitvoerkredieten dezelfde voorwaarde toe te passen als de vier EG-1anden met de Verenigde Staten en Japan zijn overeengekomen. België beschouwt de overeengekomen criteria voorlopig ais internationaal geldend.

Tegenhanger

Hoe meer landen eenzelfde regeling toepassen, hoe meer de nadelige wilde concurrentie met betrekking tot de exportkredieten wordt tegengegaan, aldus het Belgische standpunt.

België blijft de voorkeur geven aan een communautair geregelde vorm van exportkredieten. Voorlopig heeft de Europese Commissie in de gerechtelijke procedure België dan ook nog buiten beschouwing gelaten, aldus de commissiewoordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

,,BnisseP' overweegt een procedure tegra Yier EEG-lidstaten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken