Bekijk het origineel

Grijparm Marslander plotseling tot staan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Grijparm Marslander plotseling tot staan

Moeilijkheden bedreigen Marsproject

3 minuten leestijd

PASADENA — Technici in het Californische Pasadena hebben na uren werken een plan ontwikkeld om de mechanische grijparm van de Vikinglander, die sinds donderdagavond dienst weigert, weer in beweging te krijgen.

De arm is van vitaal belang voor het Vikingproject omdat uit het verzamelen van bodemmonsters de meeste informatie wordt verwacht over de vraag of op Mars leven mogelijk is. De grijparm moet volgens het programma volgende week gaan functioneren. De eerste proef wordt zaterdag genomen. Er zullen dan nieuwe opdrachten naar de Viking worden geseind om het, mogelijk ernstige, probleem op te lossen. De leider van het project in Pasadena die meent dat de moeilijkheid waarschijnlijk is ontstaan door een menselijke fout, zei vrijdagmorgen: ,,Zondagavond, nadat de nieuwe gegevens naar de robot zijn overgebracht, zullen we hier in het controlecentrum weten of we het probleem hebben kunnen regelen". Viking 1 blijft ondertussen informatie naar de aarde doorgeven vanaf de landingsplaats op de rode planeet.

Tegenslagen

De intrekbare, drie meter lange grijparm bleef donderdag tijdens een proef plotseling stilstaan en men vreesde aanvankelijk dat de moeilijkheid verband hield met andere onopgehelderde problemen die zich aan boord van de Vikinglander voordeden tijdens de eerste twee dagen op Mars. Het eerste probleem was het buiten werking treden van de gevoelige seismometer, althans tijdelijk. Daarna volgden onverklaarbare moeilijkheden met twee communicatiesystemen, die van mindere aard zijn, tenzij ze verergeren. „We staan enigszins voor raadsels dat we plotseling met zoveel problemen kampen", aldus Martin. De mogelijkheid is volgens hem nog steeds niet uitgesloten dat de verschillende problemen met elkaar verband houden, maar hij achtte het toch waarschijnlijker dat de moeilijkheid met de grijparm vrij simpel is. Technici die met een model van de lander experimenteerden ontdekten dat de arm nog verder moest worden uitgestrekt om een sluitpen los te maken. Als de arm niet ver genoeg wordt uitgestrekt blijft de pen gebogen en komt de arm tot stilstand.

De technici moesten snel werken om te voorkomen dat het verzamelen van het eerste bodemmonster, volgende week woensdag, moet worden uitgesteld, mede met het oog op het functioneren van Vikings drie instrumenten voor het ontdekken van leven en de twee voor het verrichten van een chemische analyse. Als de arm zaterdag werkt, zoals Martin zei te verwachten, dan wordt het oorspronkelijke schema gehandhaafd. Wordt het probleem echter niet opgelost dan zal men het verzamelen van bodemmonsters moeten opschorten, met het risico dat het onderzoek naar leven op de rode planeet niet geheel kan worden uitgevoerd en dat ook geen studie kan worden gemaakt van het roodkleurige Martiaanse stof.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Grijparm Marslander plotseling tot staan

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken