Bekijk het origineel

Faciliteiten aan universiteit te beperkt voor werkstudent

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Faciliteiten aan universiteit te beperkt voor werkstudent

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De mogelijkheid dat werkstudenten 's avonds en in het weekeinde terecht kunnen op de universiteit, is alles bijeen genomen niet groot. Deze mogelijkheden doen zich eigenlijk alleen voor bij de studies rechten, economie, sociologie en pedagogische en andragogische wetenschappen.

„Binnen een groot aantal studierichtingen bleken aan werkstudenten marginale faciliteiten te worden verleend, veelal adhoc en individueel".

Tot deze conclusie is de Werkgroep Onderwijsfaciliteiten Werkstudenten van de academische raad gekomen. De werkgroep werd in 1974 ingesteld met de taak een inventarisatie te maken van de faciliteiten die thans voor werkstudenten bij het wetenschappelijk onderwijs bereikbaar zijn. Ook moest de werkgroep voorstellen voor verbetering van de situatie bedenken.

De belangstelling voor het „werkstudentschap" is de laatste tien jaren volgens de werkgroep verhevigd. Exacte getallen zijn er niet, maar het aantel werkstudenten bij het w.o. wordt geschat op 10.000. Dat is ongeveer tien procent van het totaal aantal ingeschreven studenten. Het zijn veelal oudere studenten, vaak gehuwd, die een studie beginnen om in hun werkkring vooruit te kunnen komen.

De werkgroep constateert dat de faculteiten geen beleid hebben dat rekening houdt met werkende studenten. „Een en ander functioneert hoofdzakelijk op verzoek van de werkstudent zelf, dank zij de welwillende bereidheid van individuele universitaire medewerkers „iets" te doen. Ongeveer een kwart van de studierichtingen, met name de landbouw- en medische wetenschappen, verlenen in het geheel geen faciliteiten aan werkstudenten".

De werkgroep signaleerde de meeste geneigdheid, om aan meer faciliteiten te gaan denken. Bij de Erasmusuniversiteit en de minste bij de Landbouwhogeschool Wageningen, de Vrije Universiteit te Amsterdam en de katholieke universiteit Nijmegen.

"Knelpunten"

De vraag naar onderwijsfaciliteiten voor werkstudenten blijft groeien en daarom moeten volgens de werkgroep enige „knelpunten" opgelost worden. „Ten eerste moet een antwoord gevonden worden op de principiële vraag of het w.o. onderdak moet verlenen aan avond- en weekeindstudenten naast de — soms al moeilijk te verwerken — stroom van dagstudenten.

Indien dit antwoord positief is, zal de plaats van de werkstudent in het kader van de numerus fixus bijzonder moeten worden gewaardeerd. Op de tweede plaats moet onderkend worden dat er een verband bestaat tussen de avond-weekeindstudent en de colloquium-optant. De colloquium-doctumproblemen dienen zich bij de werkstudent in het algemeen versterkt aan".

Uitzondering

Ten derde wijst de werkgroep er op dat in het kader van de herstructurering van het w.o. de werkstudent een individuele uitzondering is, die eventueel voor verlenging van de cursusduur in aanmerking kan komen. „De individuele ontheffing kost bij grote aantallen werkstudenten veel tijd en schept voor de werkstudenten onzekerheid."

Als vierde knelpunt signaleert de werkgroep ontoereikende voorlichting aan werkstudenten en een gebrekkige keuze- en studiebegeleiding. Tenslotte vermeldt zij dat er veel onzekerheden schuilen in de sfeer van extra lasten voor de instellingen in verband met avond- en weekeindstudie. „Op het eerste gezicht lijken deze lasten echter geringer dan bij een dagstudie".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Faciliteiten aan universiteit te beperkt voor werkstudent

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken