Bekijk het origineel

Scliullplaats In kamj bIJ Beiroet bezwekei

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Scliullplaats In kamj bIJ Beiroet bezwekei

fê^^iUbanons 53ste bestand ingestort

3 minuten leestijd

BEIROET — Het jongste bestand in Libanon — het 53ste sinds de burgeroorlog zestien maanden geleden in alle hevigheid begon — is zondagochtend slechts ongeveer een uur nadat het om zes uur onze tijd was ingegaan, verbroken doordat leden van de christelijke militie iri Beiroet met mortieren schoten op soldaten van de vredesmacht van de Arabische Liga. Verscheidene Saoedi-Arabische militairen werden gewond.

De soldaten van de Arabische vredesmacht werden beschoten toen zij als onderdeel van het bestandsakkoord de bufferzone tussen de strijdende partijen wilden uitbreiden. De rechtse strijdkrachten zetten voorts hun aanvallen op het Palestijnse vluchtelingenkamp Tel-Zaatar aan de rand van Beiroet voort. Van Palestijnse zijde werd verklaard dat de artilleriebeschieting van het kamp de redding bemoeilijkte van de naar schatting 500 mensen, onder wie vrouwen en kinderen, die ingesloten zijn in een grote bovengrondse schuilplaats bij het kamp. De schuilplaats is zaterdag bezweken onder hevig granaatvuur van de rechtse militiestrijders. Men acht het mogelijk dat veel mensen in de ingestorte schuilplaats nog in leven zijn. maar zij kunnen zich niet zelf uit het puin bevrijden.

Hulp oproep

De Arabische Liga heeft zondag een aantal Arabische landen gevraagd de troepenmacht van de Liga in Libanon te komen versterken. Zo hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emeritaten, Bahrein, Oman, Marokko, Algerije, Tunesië en Koeweit zo'n hulpoproep ontvangen.

De interim-secretaris-generaal van de Liga, Sayed Nofal, heeft met de Liga-ambassadeurs van Soedan, Saoedi-Arabië en Koeweit gesproken over het uitbreiden van de ,,groene strook" in de Libanese hoofdstad Beiroet. Koeweit heeft daarbij voorgesteld de Arabische Liga voor het troepentransport vliegtuigen ter beschikking te stellen.

Evacuatie

Naar verwachting zullen 435 mensen, onder wie 154 Amerikanen en 36 Britten, dinsdag worden geëvacueerd. De buitenlanders zullen evenals vorige keer eerst naar Athene worden gebracht.

De Amerikaanse ambassadeur, Talcott Seelye, deelde zondag mee dat de ambassade dagelijks contact had gehad met de partijen die bij de burgeroorlog in Libanon zijn betrokken om de veiligheid van de vertrekkenden te garanderen. Alle partijen hadden hun volledige medewerking toegezegd.

Een woordvoerder van de ambassade verklaarde dat er over de evacuatie directe onderhandelingen waren gevoerd met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), die door de Verenigde Staten niet wordt erkend. Dit is de eerste maal dat de ambassade verklaarde dat er direct met vertegenwoordigers van de PLO is gesproken. In het verleden was gesproken over dergelijke contacten via een bemiddelaar. De ambassadeur zelf wordt geëscorteerd door zwaarbewapende leden van de Palestijnse militaire politie. •

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Scliullplaats In kamj bIJ Beiroet bezwekei

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken