Bekijk het origineel

MEMENTO MORI

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

MEMENTO MORI

2 minuten leestijd

<br />

In onze tijd is de dood voor een belangrijk deel uit het gezichtsveld verdwenen. Vroeger was de mens veel meer vertrouwd met het verschijnsel van de dood. Het lijden en zeker het sterven vinden tegenwoordig niet meer thuis plaats, maar in speciale afgezonderde ruimten.

Ook de begrafenissen gebeuren meestal niet meer vanuit het eigen huis. De kerkhoven zijn niet meer rond de kerk in het middelpunt van het dorp, maar ergens buiten het dorp of aan de rand van de stad, verstopt achter snelgroeiend geboomte. Het crematorium lijkt voor de moderne mens helemaal geschikt om snel alle herinneringen aan de dood weg te nemen.

Toch blijft ook in onze tijd de dood een verschrikkelijke realiteit waar we niet omheen kunnen, ook al zouden we dat zo graag willen. Vooral het moderne verkeer laat ons telkens weer overduidelijk zien dat er maar één schrede is tussen ons en de dood.

Het weekeinde levert altijd een hele lijst verkeersslachtoffers op. Het ene geval is soms nog tragischer dan het andere. Een klein kind dat onverhoeds de straat op rent en door een passerende auto gegrepen wordt. Een gezin dat opgewekt op vakantie gaat, maar diepbedroefd huiswaarts moet keren omdat de dood in zijn midden zijn slag geslagen heeft. Dat zijn diep tragische gebeurtenissen, waar wij (zolang het onszelf of onze directe omgeving maar niet betreft) veelal aan voorbij leven.

Wellicht dat daarmee voor de wereld het laatste woord gezegd is. Dood is immers dood, zo heet het daar. Vanuit de Bijbel weten wij echter beter. Sterven is God ontmoeten. Maar zonder dat ons leven fundamenteel veranderd is, zonder bekering zullen wij Hem niet kunnen ontmoeten. Er moet een Godswonder in ons leven plaats vinden, het wonder van de wedergeboorte. Daar mogen we niet lichtvaardig over denken. Een welgekozen Bijbeltekst op onze rouwcirculaire zal ons niet baten, wanneer er niets anders in ons leven gebeurd is.

Zo heeft het welhaast vertrouwde rijtje verkeersongelukken ons meer te zeggen dan een stuk menselijke tragiek. Het roept ons ook toe: memento mori, gedenk te sterven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

MEMENTO MORI

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken