Bekijk het origineel

WAO-syndroom in gezondheidszori

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

WAO-syndroom in gezondheidszori

Arts ontdekt nieuw ziektebeeld:

3 minuten leestijd

UTRECHT — De revalidatie-arts W. J. Verkade heeft een nieuw ziektebeeld ontdekt: het „WAO-syndroom".

Hij wijt het ontstaan ervan aan de stroomversnelling van enerzijds de materieel-sociale ontwikkelingen en anderzijds die van de medisch-technische ontwikkeling, zonder dat er sprake is geweest van een integratie van bebandelingsmethodieken (lichamelijk, psychisch, sociaal).

De rekening wordt nu gepresenteerd in de vorm van economische teruggang, gekoppeld aan sociale onzekerheid. Wat is dan begrijpelijker, aldus de heer Verkade, dan een beroep op de sociale zekerheid? Hij schrijft een en ander in het blad „Medisch Contact".

„We hollen verder met onze medische techniek, behandelen de patiënt, begeleiden hem, en als het dan niet lukt heeft de patiënt het gedaan: hij houdt zich ziek, hij overdrijft, hij is een rentetrekker, hij hoort niet in de ziektewet of de WAO, desnoods wel in de WW, hij maakt misbruik, desnoods van de WAO tot de AOW". Met deze kretologie, zo voegt hij hieraan toen, vegen wij onze machteloosheid van tafel.

Voorbeelden

De heer Verkade somt een groot aantal groepen op waarbij het „WAO-syndroom" voorkomt: oudere werknemers die vele jaren hard hebben gewerkt en die nu dreigen te worden uitgerangeerd en eventueel vervangen door jongere goedkopere krachten. O gehuwde vrouwen die parttime werken om zich een kleuren-tv of andere technische voortbrengselen te kunnen veroorloven, dit niet kunnen volhouden, maar ook niet terug kunnen naar een lagere levensstandaard, O mensen die door een duidelijk tijdelijke arbeidsongeschiktheid het werken ontwend zijn tot een punt waarop ze niet meer terug kunnen, O zwaar lichamelijk belasten die tien vijftien jaar voor de pensioengerechtigde leeftijd him werk niet meer kunnen volhouden en die bang zijn weer arbeidsgeschikt te worden verklaard, • mannen en vrouwen met huwelijksmoeilijkheden, problemen met de kinderen en andere spanningen, O zwartwerkers en andere figuren die bewust op misbruik uit zijn, psychopaten of anders mentaal verkreukelden en de economisch zwakken in ruime zin

„Wij zijn geneigd de schuld bij de ander te zoeken", aldus de heer Verkade, „en die schuld omschrijven wij als gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel, luiheid, gebrek aan initiatief en aan wilskracht".

De heer Verkade meent, dat er sprake is van collectieve schuld. Wie niet mee kan in het systeem, wordt namelijk ab ongezond beschouwd. Individueel verzet, „onaangepastheid", wordt niet getolereerd, men moet in zijn maatschappelijke hokje leren passen. „Hele volksstammen deskundologen vergaderen, stellen plannen op, begeleiden, leuteren en conformeren zich aan de bestaande „orde", een orde, die onderdrukt en die eigen geaardheid niet toelaat, die onverdraagzaam is", aldus de heer Verkade.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

WAO-syndroom in gezondheidszori

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken