Bekijk het origineel

Communisten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Communisten

2 minuten leestijd

Twee partijen die traditiegetrouw zulke coalities met de christen-democraten aangaan, de republikeinse partij en de sociaal-democratische partij, hebben laten weten daar niet langer voor te voelen. De socialistische partij heeft nog geen officieel standpunt bekend gemaakt, maar zij heeft reeds eerder duidelijk gemaakt geen regering te zullen steunen die de communisten in de oppositie wil houden.

„De abstracte verwijzing naar de onderscheiden rollen van meerderheid en oppositie biedt geen oplossing als er geen meerderheid is", aldus heeft de nieuwe leider van de socialistische partij Craxi verklaard na een gesprek met de leider van de christen-democratische partij Zaccagnini.

Tenzij de communisten zich van stemming onthouden bij een vertrouwensvotum in het parlement maakt een regering die alleen bestaat uit christen-democraten weinig kans.

„Niemand heeft de toezegging in zijn zak dat de communisten zich van stemming zullen onthouden", verklaarde de leider van de communistische partij Berlinguer nadat hij met kabinetsformateur Andreotti het door Andreotti opgestelde regeringsprogramma had besproken.

Sicjliës regionale assemblee heeft "vrijdag voor de eerste maal èen communist als voorzitter gekozen. De Pasquale. Pasquale kreeg 70 van de 90 stemmen. De rest ging naar christen-democratische en republikeinse vertegenwoordigers. De uitkomst van de stemming was resultaat van een politieke transactie. De christen-democratische partij heeft 39 zetels in de assemblee, de communisten hebben er 24. Voor de assemblee zijn op 20 juni verkiezingen geweest.

In gezaghebbende militaire kringen in Athene wordt evenwel gezegd dat er niets bijzonders aan de hand is en dat iedere zomer ongeveer 4.000 reservisten worden opgeroepen voor opleiding in het gebruik van moderne wapens. Tevens zou de oproep bedoeld zijn om de leemten te vullen die altijd in deze tijd van het jaar ontstaan door demobilisatie van dienstplichtigen.

Zowel Griekenland als Turkije heeft zijn strijdkrachten in een verhoogde staat van paraatheid gebracht in verband met de slechter wordende verhouding die het gevolg is van Turkijes plan olie te gaan zoeken in de omstreden wateren van de Aegei'sche zee. Het Turkse onderzoekschip Sismik 1 vertrok vrijdag uit Istanbul voor het opsporen van olie in de Aegeische zee. Tot dusver is niet bekend of het vaartuig al met zijn seismische proefondernemingen is begonnen.

Het oproepen van reservisten zou er op kunnen duiden dat de Griekse regering paraat wil zijn ingeval er een explosieve situatie ontstaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Communisten

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken